Accions de millora de la qualitat ambiental del litoral
El litoral és el destí final de tots els fluxos de la conca i del sanejament de la ciutat i, per tant, la seva qualitat ambiental està compromesa per la qualitat dels fluxos que hi drenen. En aquest sentit, es detecten diferents afectacions a la qualitat ambiental del litoral.
D’una banda, la qualitat de l’aigua es veu afectada pels sobreeiximents de la xarxa de col·lectors que es produeixen esporàdicament durant episodis de precipitació intensos, els quals suposen l’abocament directe al mar d’aigües residuals diluïdes amb aigües de pluja. Aquests abocaments, que estan controlats i monitoritzats des del centre de control de BCASA (Barcelona Cicle de l’Aigua), es gestionen amb un protocol d’alertes que permet prendre mesures preventives per minimitzar les afeccions als usuaris de les platges. Tot i el bon monitoratge que es duu a terme dels abocaments, cal continuar treballant per minimitzar en origen la contaminació de les aigües marines, i per això és necessari construir els anti-DSU planificats, així com construir sistemes de drenatge urbà sostenible (SUDS) que permetran reduir la quantitat d’aigua de pluja que arriba al sistema de clavegueram. D’altra banda hi ha les olors generades a la xarxa de sanejament que s’estenen per la xarxa de sobreeixidors i afloren en els punts d’abocament.
Al litoral del Besòs hi ha una alta concentració d’infraestructures que són focus emissors de contaminants de l’aire i olors: infraestructures energètiques, de residus, de sanejament i de mobilitat. El Besòs és un àmbit que històricament ha estat industrial i que ha viscut d’esquena a la ciutat i al mar, i malgrat que s’han fet transformacions urbanes recents que han millorat de manera molt substancial la qualitat ambiental de l’entorn, continua sent un entorn amb problemes de contaminació que es troben tant en l’aire, com en el sòl, com en els fons marins. Recentment s’han format diverses plataformes ciutadanes que reclamen una millora de la qualitat de l’aire en aquest entorn.
Les accions relacionades amb el sanejament i els impactes de les infraestructures de l’entorn litoral del Besòs són les més destacades per millorar la qualitat ambiental del litoral. Però hi ha altres àmbits sobre els quals cal actuar també, com la gestió de residus o aspectes que acaben determinant el confort i la salut de l’usuari (soroll, olors o qualitat de l’aire). Diverses d’aquestes qüestions ja estan incloses en altres projectes del Pla Litoral.
Accions:
- Construcció dels anti-DSU planificats i pendents de construcció.
- Instal·lació dels SUDS planificats en el Pla de recursos hídrics alternatius de Barcelona.
- Prova pilot de nous sistemes per a la reducció de l’impacte de les aigües no tractades durant episodis de tempesta en la qualitat de l’aigua de bany (en el marc del projecte europeu iBathwater).
- Creació d’una taula permanent de seguiment tècnic de la qualitat de l’aire a l’àmbit del Besòs amb totes les institucions implicades i amb participació de la ciutadania.
- Concretar les millores que han de permetre reduir les emissions dels focus emissors de dioxines de l’entorn del Besòs.
- Actuacions per resoldre els problemes d’olors: millora de l’EDAR (Estació Depuradora d’Aigües Residuals) pel que fa a olors i anàlisi de la viabilitat d’un canvi de tecnologies de la planta de tractament de fangs de depuradora.
- Continuar amb els estudis de qualitat de l’aire ja endegats: estudi dels efectes de les dioxines en la salut i seguiment al llarg d’un any de les emissions de dioxines dels diferents punts emissors per conèixer-ne la contribució.
- Establiment d’un sistema d’informació oberta d’accés públic sobre la qualitat de l’aigua del litoral i de l’aire.
- Seguiment de les queixes ciutadanes sobre dèficits de qualitat ambiental al litoral.
Què estem fent?
S’han dut a terme diferents accions de millora de qualitat ambiental, principalment a l’entorn de l’aigua i l’aire, i també de la sorra. Cal indicar que algunes no son només accions de litoral, sinó de ciutat. En destaquen:
-
El Pla tècnic per a l’aprofitament de recursos hídrics alternatius de Barcelona, PLARHAB 2020.
-
Participació en el projecte europeu iBathwater, prova pilot de nous sistemes per a la reducció de l’impacte de les aigües no tractades durant episodis de tempesta en la qualitat de les aigües de bany.
-
Activació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) Rondes de Barcelona el 2020.
-
Valoració de la qualitat del subsol a la platja de Llevant de Barcelona 2022.