L’Orgull LGTBI, a Sants-Montjuïc

El 28 de juny és el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI i aquest mes els barris de Sants, la Marina i el Poble-sec se sumen a la celebració i a la reivindicació de la diversitat sexual i de gènere amb un munt d'activitats. També tres museus de Montjuïc, com són el MNAC, el MUEC i el MAC, ofereixen una mirada LGTBIQ+ a les seves obres i col·leccions.

Orgull de barri a sstg
18/06/2024 - 10:00 h - LGTBI Districte de Sants-Montjuïc

Amb l’Orgull de Barri, la celebració de l’Orgull LGTBI s’estén per tota la ciutat amb un seguit d’activitats per celebrar i reivindicar la diversitat sexual, afectiva i de gènere en carrers, places, biblioteques o centres cívics, entre altres espais. Prop d’un centenar d’activitats que sorgeixen de l’esforç de les entitats, les associacions i els equipaments que treballen dia rere dia per defensar els drets LGTBI i lluitar contra l’LGTBI-fòbia des de la proximitat i la participació.

A més, diversos museus tornen a sumar-se a la commemoració de l’Orgull reinterpretant els seus espais i col·lectius en clau LGTBI. A l’Orgull de Museus hi ha el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) i la seu del Museu Etnològic i de Cultures del Món (MUEC) al Parc de Montjuïc.

Enguany, en el marc d’aquesta campanya de l’Orgull LGTBI, neix el projecte Orgull de Comerç per crear una xarxa de comerços i establiments de Barcelona que esdevinguin espais segurs per a totes les persones que formen part del col·lectiu, tot acompanyant-les en cas de necessitat. Mitjançant un segell que identifiqui els diferents agents adherits al projecte, es vol promoure una ciutat lliure d’LGTBI-fòbia a través de la corresponsabilitat de tota la ciutadania.

SANTS | LA MARINA | EL POBLE-SEC | MONTJUÏC

SANTS [ ↑ ]

Projecció del documental ‘Now you are a woman’ (Alba Muñoz, 2019)
Dijous 27, a les 19 h, a la Lleialtat Santsenca (c. Olzinelles, 31)
Gerald Hayo, una activista LBQ de Kenya, mostra la seva història com a supervivent d’una de les pràctiques violentes més extremes contra les dones lesbianes: la violació correctiva.
Amb la participació de la directora, Alba Muñoz.

Projecció de la pel·lícula ‘Te estoy amando locamente’ (Alejandro Marín, 2023)
Dijous 11 de juliol, a les 22 h, al pas de Fructuós Gelabert
Sevilla, 1977. En un moment en què l’homosexualitat és delicte, Remi, una mare tradicional moguda per l’amor cap al seu fill, un adolescent aspirant a artista, s’involucra en el moviment LGTBI andalús, gestat paradoxalment en el si de l’Església catòlica.
Organitza: La Lleialtat Santsenca, en col·laboració amb el Centre Cívic Cotxeres de Sants.

LA MARINA [ ↑ ]

Festa de la Marina Orgullosa
Dissabte 29, de 18 a 22 h, a la plaça de l’Orgull
Paradetes d’entitats amb informació i venda d’articles de merchandising LGTBI, espai de ràdio amb el programa ‘El color morado del arcoiris’, barra de bar i espectacle musical amb el DJ Pam Pool.
Organitza: Unió d’Entitats de la Marina amb la col·laboració de la Nova Barcelona, La Marina FM, l’Orgull de la Trini, associació Arcoiris, Espai Química Joves…

EL POBLE-SEC [ ↑ ]

Escenes queer
Dimecres 19, a les 19 h, al Centre Cívic El Sortidor (pl. Sortidor, 12)
Projecció de curtmetratges inèdits que exploren les històries i desafiaments de la comunitat LGTBIQA+ peruana, capturant-ne la valentia i la resistència davant l’adversitat. Després de la projecció, espai de diàleg i conversa per compartir experiències i reflexions entre migres i locals en un ambient molt obert.

Projecció de la pel·lícula ‘Taxi Zum Klo’ (Frank Ripploh, 1981)
Dissabte 22, a les 18 h, al Casal Lambda (c. Blasco de Garay, 29)
Debat posterior organitzat per l’equip del Taller de Sexualitats sobre cruising i sexe segur. I després, sopar i coca de Sant Joan! Al sopar cal inscriure-s’hi abans perquè les places són limitades.

Presentació de la revista BolloPop
Divendres 28, a les 18.30 h, al Centre Cultural Albareda (c. Albareda, 22-24)
Presentació sobre què és la BolloPop, per què sorgeix i qui som les Bollo Dramáticas. Hi haurà un concurs de relats amb temàticaTierra trágame o Mi primera vez (seccions que pertanyien a la revista SuperPop) amb premis: Revista BolloPop + Totebag BolloPop i d’altres sorpreses.
Amb la col·laboració del Centre LGTBI.

Concert de Svetlana
Divendres 28, a les 20 h, al Centre Cultural Albareda (c. Albareda, 22-24)
Duet musical barceloní que s’enfoca des del divertimento, però també des de la reivindicació. Utilitzen la música per canalitzar la crítica a través de l’humor, així com la necessitat de comunió i empoderament. Svetlana és la vivència de la joventut zentenial: la desolació d’un present precari i un futur incert, i l’experiència queer dins d’un món on impera la norma.

Albareda al pati: concert de Maio
Dimecres 24 de juliol, de 18.30 a 21 h, al pati del Centre Cultural Albareda (c. Albareda, 22-24)
La Llar Pere Barnés (Fundació Arrels) i el Centre Cultural Albareda surten al carrer per celebrar la Festa Major amb activitats a l’aire lliure:
18.30 h – Música a la carta
Tu esculls la música que sona, i també podràs cantar i pujar a l’escenari, dinamitzat pels educadors de la Llar Pere Barnés.
19.30 h – Sopar popular
Tiquet solidari per Arrels Fundació. Botifarres, hamburgueses veganes i gelat a preus populars. Hi haurà també servei de barra.
20 h – Concert de Maio Serrasolsas
Presenta un segon àlbum de melodies precioses on l’amor, l’amistat, els vincles sincers i l’empoderament col·lectiu són la pedra angular creativa. ‘Suau’ conté cançons de pop electrònic amb espai per a reggaetons lents, punk electrònic i bombos a negres. Concert en format trio.

MONTJUÏC [ ↑ ]

Itinerari ‘Mirades insubmises: pensar en la diversitat sexual i el desig a través de l’art’
Dijous 27, a les 18 h, al Museu Nacional d’Art de Catalunya (c. Mirador del Palau Nacional, 6-10)
De l’art romànic a l’art modern, recorrem la col·lecció des d’una òptica disruptiva i no historicista. Coneixem nous punts de vista per reinterpretar una selecció d’obres, extraient-ne conceptes, iconografia i vivències vinculades a l’art queer.

Visita ràpida ‘Mirades insubmises: la diversitat sexual i el desig a través de l’art’
Dissabte 29 (en castellà) i diumenge 30 (en català), a les 13 h, al Museu Nacional d’Art de Catalunya
Cicle de visites comentades a tres obres per aproximar-nos a la col·lecció del MNAC amb una nova mirada, més diversa, amb una perspectiva crítica i enfocada al nostre present. Les obres que s’explicaran aquest cap de setmana són:
• Una joia romànica sobre el pecat i la culpa: els capitells del pilar de Camarasa.
• La Santa Lliberada d’Andreu Sala: una figura que es pot vincular amb les reivindicacions queer.
• Repòs de Marisa Roësset, obra d’una artista avançada a la seva època i lesbiana visible.

Una mirada LGBTIQA+ al Museu d’Arqueologia
Diumenge 30, d’11 a 12.30 h, al Museu d’Arqueologia de Catalunya (pg. Santa Madrona, 39-41)
Recorregut per aprofundir en l’arqueologia i en l’exposició del MAC amb un seguit de preguntes i plantejaments que reflexionen sobre la forma amb què ens relacionem amb el coneixement, proposant-nos preguntes al voltant dels subjectes i objectes d’estudi per poder acostar-nos-hi des de mirades més amples, més justes amb el coneixement i amb les societats. En aquesta visita guiada veurem com es pot introduir la perspectiva LGTBIQA+ en el context arqueològic del MAC, així com la seva aplicació a partir de diferents peces de la col·lecció del museu.

Museum Queerz
Dimarts 2 de juliol, de 21 a 22.30 h, al Museu Marítim de Barcelona
Joc de preguntes i respostes al més pur estil Trivial, disputat per equips d’entre quatre i sis persones. En aquesta ocasió s’ha adaptat el Quiz clàssic, que consisteix en tres rondes de deu preguntes en relació a les temàtiques de cada museu, a una perspectiva queer, per ajudar a visibilitzar i posar en valor aquestes realitats.
Organitzat pel Museu Marítim de Barcelona, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona i al Museu Olímpic i de l’Esport.
Imprescindible reserva prèvia. Adreçat a persones majors de 18 anys.

Una mirada LGTBI+ al Museu Etnològic
Dissabte 13 de juliol, d’11 a 13 h, al Museu Etnològic i de Cultures del Món (pg. Santa Madrona, 16)
Presentació anticipada de la intervenció que s’inaugurarà a finals de setembre, marcant l’inici de la línia de treball del museu des de la perspectiva de la diversitat afectiva, sexual i de gènere. Els directors i comissaris del projecte, Simón Perera del Rosario i Joan Martí i Ventura, juntament amb la Judit Lara, representant del MUEC, seran els encarregats de guiar l’activitat. Durant la presentació, itinerari comentat sobre quatre peces escollides a partir de dos procediments: per la seva significació intrínseca (la bandera LGTBI i l”Àngel negre’ de l’Ocaña) i a partir de les impressions rebudes en línia des dels diferents col·lectius.

Dols queer
Recurs digital permanent del Museu Nacional d’Art de Catalunya
Aquest projecte gira al voltant de les potències polítiques del dol vehiculades pels activismes LGTBIQ: qui té dret a plorar i a que el seu dolor sigui reconegut? Quins dols transiten les persones vinculades a vivències LGTBIQ a l’actualitat? Quin paper hi juga la creació artística?
Aquest recurs digital presenta diferents textos/oracions fúnebres escrites per activistes i artistes convidats a partir d’una selecció d’obres del Museu Nacional, donant una nova lectura a la col·lecció i reinterpretant el format dels Llibres d’Hores medievals.