La història silenciada de les lesbianes de Barcelona al llibre “Darrere les persianes”

El Centre LGTBI de Barcelona ha acollit la presentació del llibre “Darrere les persianes”, una novel•la gràfica d’Isabel Franc i Rosa Navarro sobre la història silenciada i invisibilitzada de les lesbianes. Es tracta d’un llibre que forma part de la col•lecció “Barcelona Memòria en Vinyetes”, de l’Ajuntament de Barcelona.

Presentació "Darrere les persianes"
21/06/2024 - 08:48 h - LGTBI Ajuntament de Barcelona

La novel·la proposa acompanyar a dues estudiants de màster en el seu treball de recerca sobre aquesta temàtica. Al llarg de la seva investigació, es trobaran amb figures destacades de la Segona República, com Lucía Sánchez Saornil, Irene Polo o Anna M. Martínez Sagi. També descobriran les aberracions del franquista Patronato de Protección a la Mujer i ens revelaran els codis comunicatius de la clandestinitat i la resistència durant la dictadura.

Amb un llenguatge àgil i unes il·lustracions que recreen fotografies ja icòniques, el cómic recull els testimonis i memòries de les persones que van protagonitzar fites històriques clau en la lluita pels drets de les lesbianes.

A l’acte de presentació han participat les autores Isabel Franc, escriptora, humorista, professora del Màster de Gènere i Comunicació de l’Universitat Autònoma de Barcelona i guionista del còmic; Rosa Navarro, creativa, bollera convençuda i il·lustradora del còmic i Maria Giralt Castells, directora de GayLesTV i ladiferència.cat, activista pels drets LGTBIQ+ i assessora del còmic.

La conversa ha estat moderada per Maio Serrasolsas Moreno, artista transfeminista i activista lesbiana, que guia una ruta a peu per diferents espais significatius per la memòria de les lesbianes a Barcelona, inspirada en el còmic.

També hi ha participat a la presentació del llibre Javier Rodríguez, comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona i Andreu Agustín, director del Centre LGTBI de Barcelona.

Al finalitzar la presentació les persones assistents han pogut adquirir exemplars del llibre signats per les seves autores.