Al Centre LGTBI, cada dia és 28 de juny

28/06/2024 - 12:10 h - LGTBI Ajuntament de Barcelona

El 28J commemorem el dia internacional per l’alliberament LGTBQIA+ i reivindiquem la diversitat sexual, afectiva i de gènere, així com la defensa dels drets i les llibertats del col·lectiu.  

Es tracta d’una data històrica que recorda les revoltes d’Stonewall, en resposta a la batuda policial efectuada la matinada del 28 de juny de 1969 a la ciutat de Nova York en diferents espais de trobada i de referència per a les dissidències sexuals i de gènere. 

Des de fa 5 anys, al Centre LGTBI de Barcelona tots els dies són 28J, i per això treballem, diàriament, per assegurar els drets i les llibertats del col·lectiu. 

Així, oferim serveis gratuïts i especialitzats d’atenció directa per a persones LGTBQIA+ i el seu entorn, en coordinació amb les entitats i diverses administracions. Acollim individual i grupalment a les persones, oferim assessorament psicològic i atenem i acompanyem casos d’LGTBI-fòbia. També atenem de manera específica a persones trans i no-binàries. I oferim un servei gratuït d’orientació legal i jurídica especialitzada.   

A les nostres instal·lacions es troba el Centre de Documentació Armand de Fluvià del Casal Lambda, on es conserva una gran quantitat de llibres, manuals, revistes i altres materials disponibles per préstec i consulta.  

També oferim una programació cultural i de sensibilització oberta a totes les persones, amb l’objectiu de promoure els drets LGTBQIA+ a través de la creació cultural i artística. 

Un dels punts claus d’aquesta programació és la Festa del Centre, que celebrem des d’inicis de 2020 i que enguany va tenir lloc el dissabte 18 de maig amb una doble programació: un matí d’activitats per a tots els públics al Centre i al carrer Comte Borrell, i una tarda i nit de concerts a Plaça Catalunya. 

Us compartim un vídeo resum, elaborat per Marta Pérez Santos i Sol Fuentes, per recordar els millors moments que vam compartir en aquesta Festa tan especial.

Un espai del barri i per al barri 

Som un espai comunitari i participatiu, on les persones poden trobar-se i reflexionar. Un espai viu i inclusiu, connectat al barri de Sant Antoni i a la ciutat de Barcelona. 

Des de la seva obertura, el Centre ha funcionat com un espai obert al barri, a les entitats LGTBIQA+ i a tota la ciutadania, i ha esdevingut un punt de referència per rebre informació i atenció al voltant de la diversitat sexual, afectiva i de gènere.  

És per això que diverses entitats LGTBIQA+ catalanes reclamen que la superilla de Sant Antoni, situada a la cruïlla dels carrers Comte Borrell i Parlament i a pocs metres del Centre, sigui rebatejada com a Superilla 28 de Juny. Per fer visible aquesta iniciativa, convoquen a una concentració aquest divendres 28 de juny a les 17 hores, en aquesta mateixa superilla.

Un programa cultural per celebrar i reivindicar 

Durant els mesos de juny i juliol, el Centre LGTBI ha organitzat una programació pensada en col·laboració amb altres entitats, centres culturals i projectes. Totes les activitats, estan incloses a la programació “Orgull de Barri”, un ampli programa d’activitats i propostes artístiques de proximitat, intergeneracional, transfeminista i interseccional promogut per l’Ajuntament de Barcelona.  

Es pot consultar el programa complet i la campanya municipal a barcelona.cat/orgull