Verdaguer segrestat. L'apropiació del mite durant el franquisme
Bitllet de 500 pessetes emès el 1971
L’exposició neix de la necessitat de conèixer el tractament que va tenir la figura del poeta Jacint Verdaguer durant el franquisme. A partir d’articles periodístics, imatges, enregistraments i correspondència descobrirem com el poeta va ser instrumentalitzat pel franquisme.
Dóna les claus per conèixer com la dictadura franquista va utilitzar, a favor seu, una de les figures més emblemàtiques de la cultura catalana. Ens donarà claus per interpretar com i per què la societat de l’època va ser capaç de recuperar el projecte d’obrir una Casa Museu que havia estat estroncat per la Guerra Civil. Ens planteja preguntes com: -Per què Folgueroles era objectiu militar pels nacionals? -Per què Verdaguer va ser mirall i model pels intel·lectuals que vivien a l’exili i al mateix temps era motiu de culte pel franquistes que promovien celebracions i actes amb grans obres simfòniques com L’Atlàntida i Canigó. Al capdavall, el visitant hauria ser capaç de respondre a la pregunta de totes les preguntes: Pot una dictadura aniquilar el pensament de tot un poble?
L’exposició ha estat coproduïda per la Fundació Jacint Verdaguer i la Xarxa de Museus d’Història de Catalunya. S’inaugura el 19 de maig a Folgueroles i a partir del mes de setembre es podrà visitar al MUHBA Vil·la Joana, la Casa Verdaguer de la literatura de Barcelona.
INFORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA
Dossier de premsa 'Festa Verdaguer 2017' (inclou exposició 'Verdaguer Segrestat. L’apropiació del mite durant el franquisme')
Dates
Lloc
Periode Històric
Format
Informació i reserves
Per a qualsevol altra informació: 93 256 21 22 (de dilluns a divendres feiners, de 10 a 14 i de 16 a 19 h).
informaciomuhba@bcn.cat
Instagram del MUHBA
Facebook del MUHBA
Canal YouTube del MUHBA