El Call de Barcelona als segles XIII i XIV
Nivells recomanats:
ESO i batxillerat
Aproximació al Call jueu de la Barcelona medieval a partir de la visita al centre d’Interpretació del Call així com també un itinerari per l’entorn que inclou la visita a les sitges del Carrer de la Fruita. L’activitat, posa en relleu la rellevància de la comunitat jueva dins la societat barcelonina dels segles XIII i XIV, i el seu impressionant llegat cultural, un dels més importants de l’Europa medieval, en el qual destaqun les figures d’Habram bar Hiyya, Salomó ben Adret i Hasday Cresques. Les Responsa de Salomó Ben Adret s’utilitzaran com a documents per estudiar la vida quotidiana dels jueus dins del Call i en relació amb la comunitat cristiana.
- Aproximar-se a la història d’un espai de la ciutat on, des del segle XI fins al XIV, visqué la comunitat jueva i presentar també la seva evolució al llarg del temps: el Call Major i el Call Menor.
- Analitzar els canvis econòmics i polítics de la baixa edat mitjana, incidint especialment en l’auge de la vida urbana i del comerç, i mostrar el ric patrimoni cultural jueu, fent un especial èmfasi a les importants restes arqueològiques de sis sitges del carrer de la Fruita.
- Explicar la vida quotidiana d’una comunitat que, sota la protecció del rei i en convivència amb els altres habitants de la ciutat, va ser un component cabdal de la Barcelona medieval fins als tràgics esdeveniments de finals del segle XIV que van conduir a la seva diàspora.
- Situar la història urbana del Call dins d’una visió de llarga durada de l’espai que ocupava, des de les seves bases romanes fins a la incorporació i modificació de les construccions del Call en la trajectòria urbana posterior.
- Situar les figures d’Habram bar Hiyya, Salomó Ben Adret i Hasday Cresques en el context cultural de l’edat mitjana a Catalunya i Europa i més concretament en relació al Call de Barcelona.
- Aplicació de les nocions històriques de canvi, continuïtat i simultaneïtat en diversos fenòmens històrics.
- Ús i contrast de diferents fonts documentals primàries i secundàries per contextualitzar els conceptes generals a fets de l’entorn proper.
- Anàlisi de les formes de vida i de la confluència de cultures (cristians, musulmans i jueus) en les ciutats de la Península Ibèrica.
- Anàlisi dels canvis econòmics i polítics de la Baixa Edat Mitjana, incidint especialment en l’auge de la vida urbana i del comerç. Anàlisi del paper de l’Església en la cultura i la mentalitat medievals.
- Localització en el temps i en l’espai dels processos, estructures i esdeveniments més rellevants de la història de Catalunya i Espanya, contrastant críticament algunes interpretacions historiogràfiques sobre un fenomen o procés. Identificació de continuïtats, canvis i retrocessos, així com de les relacions de simultaneïtat en la successió dels fets d’un mateix període històric.
- Identificació dels components econòmics, socials, polítics i culturals que intervenen en els processos històrics i anàlisi de les interrelacions que s’hi produeixen per tal d’elaborar explicacions sobre els fets. Establiment de relacions entre fets locals i el seu context més general.
- Elements específics de suport pel desenvolupament de l’itinerari: fonts bibliogràfiques medievals que fan referència al Call en època medieval.
- MUHBA El Call (L’univers del Call, el llegat cultural del Call i la topografia del Call).
- Itinerari: carrer de Salomó ben Adret, carrer de Marlet, carrer dels Banys Nous, carrer del Call i plaça de Sant Jaume.
Tipologia d’activitat:
visita i itinerari
Nivells recomanats:
ESO i batxillerat
Punt de trobada:
MUHBA El Call
Període històric:
època medieval
Durada:
2 hores aproximadament
Nombre màxim d’alumnes:
25
Preu:
95 euros (Preu grup. Inclou fins a 25 alumnes màxim)