El museu, la recerca i les universitats
El Centre de Recerca i Debat (CRED) del MUHBA fou creat l’octubre de 2008 per iniciativa de la direcció del museu amb l’objectiu de fundar un espai de debat i reflexió al voltant del patrimoni historicoartístic, de les formes de representació urbana i dels processos de transformació i canvi que ha sofert la ciutat de Barcelona al llarg de la seva història. Amb tot, el CRED no fou dissenyat només com un instrument per donar sortida als debats o activitats impulsades pel MUHBA, sinó també per establir acords de col·laboració i cooperació amb institucions i entitats de l’àmbit cultural i acadèmic per a la creació i l’elaboració de recerques i materials formatius.
Aquesta col·laboració ha permès al Museu participar en el disseny de les recerques i en la formalització de continguts amb una clara orientació difusora dels resultats assolits. Així, ha impulsat iniciatives encaminades a crear una oferta comuna d’activitats culturals que incorporin el valor afegit, en termes de qualitat, que ofereix la recerca bàsica efectuada en l’àmbit acadèmic. En el marc d’aquesta col·laboració, el CRED fa el paper d’espai d’amplificació de la recerca realitzada, coparticipant en el necessari retorn cap a la societat dels recursos destinats a la recerca bàsica en l’àmbit acadèmic.
Des dels inicis, el CRED ha promogut diverses investigacions –bé originades en el mateix Museu o bé per altres institucions i entitats alienes al MUHBA– sobre la història i el patrimoni moble i immoble de la ciutat de Barcelona. Una de les col·laboracions més reeixides del CRED amb l’àmbit acadèmic ha consistit a impulsar projectes de treball amb diversos centres de recerca i departaments de les universitats catalanes, com ara els estudis sobre la prehistòria al pla de Barcelona realitzats amb el Departament de Prehistòria de la UAB; el projecte Tècniques constructives i arquitectura de poder al nord-est de la Tarraconense desenvolupat amb l’ICAC (Institut Català d’Arqueologia Clàssica); l’estudi de la topografia urbana del Call i de la vida de la comunitat jueva a la Barcelona medieval, realitzat amb l’Institut d’Estudis Món Juïc; els treballs sobre literatura i política al segle XIV, vinculats a l’Institut d’Estudis Catalans i la UB, o la col·laboració en el desenvolupament de nous formats de visualització digital, amb el Laboratori de Modelització de la UPC, entre altres.
Els resultats d’aquesta col·laboració en la recerca han produït múltiples activitats formatives i de difusió presentades en diferents formats, dissenyats en funció de les diverses temàtiques tractades: els diàlegs d’història urbana i patrimoni, les jornades, els seminaris, els cicles de conferències, els cursos formatius especialitzats i les presentacions dels llibres i revistes publicats pel MUHBA. En paral·lel, el CRED ha iniciat també una tasca de recopilació de recerques i estudis existents que analitzen, des d’una perspectiva històrica, el patrimoni cultural de Barcelona.
Per últim, cal destacar la col·laboració establerta pel MUHBA amb alguns departaments universitaris per impulsar cursos de formació superior, com el postgrau Intervenció i gestió del paisatge i del patrimoni, organitzat amb el Departament de Geografia de la UAB; el postgrau Història intel·lectual de Barcelona, amb la UB, i el postgrau Relat urbà. Narrativa i representació d’itineraris històrics, dissenyat conjuntament amb l’Institut del Teatre.
Elisenda Curià
Coordinadora i tècnica del CRED