Participació en el Projecte de Recerca RETABLOS-TABERNÁCULO DE LA BAJA EDAD MEDIA EN LA CORONA DE CASTILLA, desenvolupat des de la Universidad de Valladolid
La Universitat de Valladolid ha publicat els resultats del projecte de recerca Retablos-tabernáculo de la Baja Edad Media en la Corona de Castilla: estudio, documentación y difusión, finançat pel Ministerio de Economía, Industria y Competitividad amb el suport del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (referència HAR2017-82949-P, MINECO/AEI/FEDER, UE)
El projecte ha estat desenvolupat des del Departament d’Història de l’art de la Universidad de Valladolid (UVA) sota la direcció del catedràtic Fernando Gutiérrez Baños i amb l’equip d’ investigadors format per la Dra. Irune Fiz Fuertes, professora del Departament d’Història de l’art de la UVA; Francisco M. Morillo, col·laborador del Laboratorio de Fotogrametría Arquitectónica de la UVA, i la Dra. Carme Sandalinas Linares, responsable del Departament de Conservació Preventiva i Restauració del Museu Frederic Marès.
El resultat més visible d'aquest projecte de recerca són les fitxes monogràfiques de cadascun dels 38 retaules-tabernacle castellans dels segles XIII, XIV i XV que han estat identificats. Cadascuna d'aquestes fitxes, que es troben publicades en el Repositori Documental de la Universidad de Valladolid, recull les dades identificatives de l'obra i la bibliografia existent sobre aquesta, un detallat estudi i, sobretot, una exhaustiva anàlisi gràfica i una recreació que permeti fer comprensibles aquestes obres, que en la seva major part han arribat en estat fragmentari (només cinc dels 38 retaules han conservat més o menys íntegres els quatre panells de les seves ales abatibles).
En aquest sentit, el Retaule-Tabernacle de Santa Maria de Castildelgado (Burgos) és l’únic que ha conservat tots i cadascun dels seus elements: el baldaquí i les ales al Museu Frederic Marès, i la Mare de Déu a l’església de San Pedro y San Esteban de Castildelgado (Burgos). Precisament es va dur a terme al Museu F. Marès un examen radiogràfic i anàlisi de 25 mostres de policromia a càrrec del projecte, que van permetre poder estudiar tècnicament el retaule.
A part d’aquest, s’han estudiat uns altres dos retaules-tabernacle del Museu: un de finals del segle XII i l’altre del tercer quart del segle XIV (a l'esquerra, per ordre).
Així mateix, durant el desenvolupament del projecte, es va celebrar el simposi internacional The Saint Enshrined: European Tabernacle-altarpices c.1150-1400, que va tenir lloc a Valladolid els dies 7 i 8 de juny de 2019 i les conferències del qual es varen publicar al número 2020 de la revista anual Medievalia, editada per l’Institut d’Estudis Medievals (IEM) de la Universitat Autònoma de Barcelona.
* Consulta els resultats del projecte: