Presentació

Manifesta, la Biennal Nòmada Europea’ és una biennal de cultura contemporània europea itinerant i un dels projectes d’art amb més prestigi internacional. L’any 2024 Barcelona i altres 10 ciutats de l’àrea metropolitana seran la seu de Manifesta 15 amb un gran programa cultural transversal.

  • Manifesta, the European Nomadic Biennale’ és una biennal cultural contemporània europea itinerant i un dels esdeveniments d’art contemporani amb més prestigi internacional. Manifesta és l’única biennal nòmada del món que cada edició canvia d’ubicació. Barcelona i l’àrea metropolitana serà la ciutat amfitriona de la seva 15a edició l’any 2024 i desplegarà un gran programa d’activitats culturals.

    Biennal significa literalment "dos anys" i es pot utilitzar per descriure qualsevol esdeveniment amb aquesta durada. És un terme comunament emprat al món de l'art per a esdeveniments internacional i exposicions artístiques de gran format que se celebren cada dos anys.

    Les edicions més recents de Manifesta han tingut lloc a les següents ciutats europees: Priština (2022, Marsella (2020), Palermo (2018), Zurich (2016), Sant Petersburg (2014).

    Les properes edicions se celebraran a Barcelona (2024) i la Regió del Ruhr d’Alemanya (2026).

    Manifesta s’ha convertit en una destacada plataforma itinerant dedicada al diàleg entre l’art i la societat a Europa i com aquest pot combatre la polarització i la divisió. Manifesta sempre ha seleccionat com a ciutat d’acollida una ciutat europea que pot actuar com a prototip del món que vindrà. El mes de novembre de 2020 el Consell de la International Foundation Manifesta (IFM), actual òrgan gestor de la biennal amb seu a Àmsterdam, va designar la ciutat de Barcelona junt amb deu altres municipis de la seva àrea metropolitana com a ciutat amfitriona de Manifesta 15.

    L’objectiu de Manifesta és oferir un marc de reflexió del món a través de la creativitat artística i el compromís social sorgit del diàleg comú entre ciutadans, entitats, comunitats artístiques i socials d’un territori. Cada edició de Manifesta dissenya un programa d’activitats que s'estén en un període de dos o més anys. Això comprèn tot tipus de pràctiques: estudis, publicacions, reunions, debats i seminaris que culminen amb un programa final de tres mesos a la ciutat amfitriona. D'aquesta manera, Manifesta pretén crear un espai de debat i creació de pensament entre les polèmiques artístiques i intel·lectuals internacionals actuals i els grans temes específics de la ciutat d’acollida.

    Manifesta va molt més enllà de ser una gran exposició d’arts plàstiques que no entra en contacte amb altres disciplines. És un gran esdeveniment transversal que produeix coneixement i investigació sobre cultura, sostenibilitat i art, entès com una pràctica de la comunitat creativa i social de la ciutat europea on se celebra. Manifesta busca lligams i sinergies entre l’art, l’urbanisme, l’arquitectura i la literatura per fomentar la seva missió de ser una plataforma interdisciplinar per al canvi social.

  • Manifesta va ser fundada a principis dels 90 com una biennal nòmada europea d’art contemporani, com una iniciativa per donar resposta a la nova realitat política, cultural i social que va sorgir després de la fi de la de la Guerra Freda. Les primeres idees de Manifesta van néixer després de la caiguda del Mur de Berlin el 1989, en un temps d’integració i assimilació de la nova Europa.

    El nom de la Biennal Nòmada Europea prové de Manifestare o Manifesto, que en llatí ‘vol dir fer visible alguna cosa’. Va ser una idea conceptual de René Block, galerista alemany del moviment Fluxus, qui va ser membre del primer comitè assessor i va donar origen al nom Manifesta.

    Des dels seus inicis, Manifesta repensa la relació entre cultura i societat civil, investiga i ajuda a catalitzar el canvi social positiu a Europa a través de la cultura contemporània en diàleg continu amb la societat i les comunitats de la ciutat d'acollida. Històricament, Manifesta ha seleccionat com a ciutats amfitriones aquelles que reflecteixen l'essència d’una Europa en constant evolució per a il·luminar un món definit per imperatius ètics i estètics canviants. Avui dia, Manifesta s'ha transformat en un instrument amb múltiples capes de reflexió política, social i artística que incorpora en la seva realització projectes de compromís cívic.

    En les seves primeres etapes, com a biennal, Manifesta produïa una sèrie d'exposicions d'art contemporani a la ciutat amfitriona. Però actualment i amb l’objectiu de fer-la més sensible als interessos i necessitats de les ciutats on s’hi celebren, han convertit l’esdeveniment en una plataforma interdisciplinària, productora de coneixement i recerca, centrada en pràctiques participatives amb les comunitats locals. Manifesta, com a esdeveniment recurrent, s’ha transformat en una eina multicapa i inclusiva de projectes de participació ciutadana.

    Manifesta és avui dia una plataforma de diàleg entre l’art i la societat que convida alhora a la comunitat cultural i artística a generar noves experiències creatives amb -i per- el context en el qual es celebra. Manifesta qüestiona les relaciones existents entre cultura i societat, investigant i ajudant a catalitzar un canvi social i ambiental positiu a Europa mitjançant la cultura contemporània en general en un diàleg continu amb l’esfera social d’un lloc específic.

  • El 27 de novembre de 2020 a Amsterdam (Països Baixos), el Consell de Manifesta va designar la candidatura presentada per Barcelona, com a capital catalana, conjuntament amb 10 altres municipis de la seva àrea metropolitana com a seu de Manifesta 15.

    Manifesta 15 se celebrarà a Barcelona i a Badalona, Cornellà, Granollers, L’Hospitalet, Mataró, Prat de Llobregat, Sabadell, Sant Cugat, Terrassa i Santa Coloma de Gramenet.

    La celebració d’aquest esdeveniment tindrà un abast metropolità i suposarà un gran impacte en el teixit artístic de la ciutat, en la mesura que el mateix plantejament de Manifesta està pensat per afavorir el sector creatiu dels territoris on se celebra.

    La proclamació de Barcelona i l’àrea metropolitana com a seu de la pròxima edició de la biennal d’art Manifesta és l’oportunitat per iniciar un procés de co-disseny dels seus continguts a partir d’un sistema de governança que reconegui i inclogui el teixit artístic de la ciutat i els grans equipaments, promovent l’articulació del sector. L’organització de Manifesta a Barcelona permetrà impulsar, enfortir, ampliar i projectar els processos de transformació estructurals en el si del context artístic tenint en compte la hibridació de llenguatges creatius i la cooperació a tots els nivells.

    La bona recepció i acceptació de la candidatura de Barcelona i la seva àrea metropolitana per part de la International Foundation Manifesta (IFM) es justifica en l’alineació de la proposta catalana amb l’objectiu comú de Manifesta que és involucrar els ciutadans, entitats i grups en la tasca de reinventar el nostre món a través de la creativitat artística i el compromís social.

     

    Fotografia institucional del dia de la designació de Barcelona com a ciutat amfitriona

     

    Manifesta serà un gran camp de recerca, experimentació i acció des d’on vincular el teixit creatiu, les institucions i la ciutadania de Barcelona. Un procés des d’on eixamplar els drets a accedir i a participar de la cultura sense discriminació d’origen, gènere o classe. Barcelona i la seva àrea metropolitana posa al servei de Manifesta 15 la consistent estructura del seu ecosistema d’arts visuals i la complicitat de les seves administracions públiques i privades i dels seus actors independents”

     

    Declaració d’Ada Colau, Alcaldessa de Barcelona

     

    La proposta de Barcelona per a Manifesta 15 consisteix en convertir la ciutat durant els propers dos anys en una mena de ‘laboratori’ per dissenyar de manera creativa i innovadora nous prototips o ‘maneres de fer’ artístics que impulsin noves centralitats culturals a nivell metropolità. Del centre a la perifèria, d’un centre a un mapa de molts centres connectats.

    Manifesta 15 dissenyarà amb tots els agents implicats un conjunt d’activitats i projectes des d’una visió metropolitana, amb l’objectiu d’establir coordinació permanent entre projectes culturals dels municipis que perduri més enllà de la biennal.

    Per aconseguir aquestes fites, tot el procés de preparació previ i d’exhibició final treballarà des del binomi cultura i educació per per posicionar Barcelona com a ciutat capdavantera en educació i en mediació artística.

    Manifesta a Barcelona explorarà dinàmiques innovadores i debats públics urgents: la sobirania com a tema i procés polític dins dels desafiaments de la globalització; la democratització de la vida pública; la defensa de l’espai públic davant de la privatització; la necessitat de combinar el progrés social amb els desafiaments mediambientals; la fragilitat en termes d’habitatge, moviments de persones, capitals, dades, i crisis econòmiques i ecològiques.

  • Manifesta s'esforça per allunyar-se dels que sovint es veuen com els centres dominants de la producció artística i en canvi s’apropa a contextos més permeables i potencialment fèrtils per canviar els conceptes de centre geogràfic i perifèria per la idea de molts centres connectats. Manifeta 15 pretén establir una coordinació permanent entre projectes culturals dels municipis que perduri més enllà de la Biennal. És un projecte cultural que té com objectiu impulsar i fer de palanca per a la transformació social de les ciutats on succeeix a través de l’art i l’urbanisme.

    Cada biennal de Manifesta investiga i reflexiona sobre la pràctica artística, el teixit associatiu, la cultura de base, la història, l’espai urbà i la contemporaneïtat de la ciutat amfitriona des d’una perspectiva europea. I això ho fa implicant al públic local i internacional en noves maneres de fer i formes d'expressió artística per provocar un canvi social positiu a Europa a través de processos col·lectius de pràctica artística, educació i mediació.

    Precisament per aquesta voluntat de promoure el debat comunitari, Manifesta 15 s’adreça a tota la ciutadania de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Molt especialment, la Biennal Nòmada interpel·la al sector cultural i a la societat civil: veïnes i veïns, activistes, comunitats creatives, equipaments públics, espais de creació, centres cívics, organitzacions veïnals, entitats del tercer sector i de la cultura de base i persones persones prescriptores en l’àmbit de la cultura, l’arquitectura, la ciència, l’educació, l’urbanisme i l’activisme.

Compartiu aquest contingut