Metodologia

Una de les característiques més singulars de Manifesta és el seu procés de treball per a la conceptualització i definició de continguts que dura fins a dos anys abans de la inauguració. Mentre la majoria de les biennals d’art encarreguen la seva conceptualització en mans d’un comissari o ‘curador’, Manifesta no nomena un comissari que defineix els continguts, sinó que parteix d’un marc conceptual elaborat conjuntament amb la ciutat i els seus agents. El procés de disseny de continguts, recerca i procés de treball serà coordinat pel Patronat de la Fundació Manifesta 15 Barcelona i per l’equip de coordinació de la fundació.

La Biennal Nòmada Europea treballa de manera transdisciplinar i té en compte quines són les aportacions que les ciutats amfitriones poden proporcionar al debat cultural internacional.

Una altra diferència és que el el programa d’exposicions de Manifesta no té lloc necessàriament a museus o centres d’art, però sí es convida a les institucions locals a opinar i participar en els processos i disseny de continguts de l’esdeveniment i a col•laborar a través dels seus programes públics.

A més, Manifesta treballa amb el context local i incideix en els processos de conceptualització però també en el llegat que deixa als territoris on té lloc, fomentant la cooperació entre les ciutats on ha tingut lloc en les diferents edicions.

Des que Barcelona ha estat designada com a ciutat amfitriona i fins a la inauguració de Manifesta 15, l’Institut de Cultura de Barcelona i les 10 ciutats de l’àrea Metropolitana de la mà del Patronat de la Fundació treballaran diversos processos col·lectius per a la configuració de continguts i de la Biennal.

Expectation workshops

Amb l’objectiu de definir el marc conceptual o primer ‘brief’ de Manifesta 15, es desenvolupen els ‘Expectation workshops’ o tallers d’expectatives. L’objectiu dels ‘Expectation workshops’ és que tots aquells agents interpel·lats per Manifesta formin part del procés de conceptualització i que complementin el que es va definir al projecte per acollir Manifesta 15. Son sessions de treball en les que es realitzen entrevistes amb diferents grups per detectar quins son els assumptes que preocupen als diferents col·lectius a nivell sectorial i quins grans temàtiques o eixos s’haurien d’abordar a Manifesta 15. Està previst portar a terme aquestes sessions amb organitzacions representatives del sector d cultural, col·lectius i entitats dels sectors de cultura de Barcelona i l’àrea de BCN, i per últim, persones prescriptores en l’àmbit de la cultura, l’educació, l’urbanisme i l’acció comunitària.

Marc conceptual

Un cop identificades les grans pilars o eixos temàtics, l’equip Manifesta elabora una primera versió del brief o marc conceptual. Aquest document descriu els objectius de la pràctica artística i és la base per seleccionar un creative mediator per aquesta primera etapa. El creative mediator no és un comissari, sinó més aviat un mediador o coordinador d’un procés col·lectiu que pugui coordinar-se amb la Fundació i alhora tenir una visió global del projecte i definir continguts.

Posteriorment es realitzarà una segona fase de la recerca per definir el marc concret de les activitats en el territori a partir del desenvolupament dels projectes seleccionats i treballats entre artistes i comunitats. En aquesta fase, l’equip Manifesta i el/la creative mediator finalitzaran el marc conceptual de Manifesta 2015 que també servirà per a la selecció del segon o segona creative mediator, que podrien ser una o vàries persones.

Definició d’encàrrecs artístics i creatius

Un cop definit marc conceptual final i després de concretar els encàrrecs artístics i creatius finals, així com els llocs on s’ubicaran els projectes, es desenvoluparan els encàrrecs artístics i s’activaran els projectes de recerca i es completarà l’equip humà. Com a tret de sortida, a finals de l’any 2023 o principis del 2024 es farà una gran presentació pública a la premsa i al sector amb els espais expositius, els projectes i artistes seleccionats, el programa paral·lel i altres activitats.

Manifesta 15 a Barcelona

A l’estiu de 2024 se celebrarà el programa final de tres mesos a Barcelona i les 10 ciutats de l’àrea metropolitana. Seran 100 dies d’exposicions, performances, esdeveniments culturals conferències, tallers i programes públics com. a resultat del procés de mediació, recerca i diàleg desenvolupat des del 2022.

Compartiu aquest contingut