Manifesta 15 i La Mercè

21/09/2023 - 00:00 h

Manifesta 15 i La Mercè

Cada setembre, Barcelona es vesteix de festa per a la seva festa major, omplint de vida les places i carrers de la ciutat. En associació amb La Mercè, Manifesta 15, la Biennal Europea Nòmada que tindrà lloc a Barcelona el 2024, ha organitzat una sèrie de projeccions sota el títol “Temptation of Modernity”.

El programa de La Mercè destacarà la rica cultura, història i tradicions d’Ucraïna, un país que desafortunadament està patint les conseqüències d’un conflicte continu. Fa un any, tots els grups municipals de l’Ajuntament de Barcelona van recolzar per unanimitat la invitació a Kíev, la capital d’Ucraïna, per ser la ciutat convidada a la festa major de Barcelona. Per aquesta ocasió, Manifesta 15 Barcelona ha organitzat una sèrie de projeccions titulades “Temptation of Modernity” que examinen el modernisme en el marc de la industrialització i els seus fracassos contemporanis, especialment en relació amb la invasió russa d’Ucraïna i els seus impactes ambientals.

Sobre el programa

El programa combina pel·lícules recents produïdes durant el conflicte actual amb obres anteriors d’artistes contemporanis que exploren la noció d’una “construcció imaginària interminable”. A més, es projectaran pel·lícules històriques d’avantguarda que presenten la industrialització com un mitjà per afirmar el domini humà sobre la naturalesa.

Les pel·lícules històriques de les dècades de 1920 i 1930 mostren una visió utòpica que retrata la modernització industrial com un camí cap a l’alliberament i simplificació del treball, evidenciant la transformació d’una societat agrària a una industrialitzada. Avui en dia, aquestes mateixes regions industrialitzades són les més vulnerables a causa dels bombardejos i actes terroristes derivats del conflicte actual, la qual cosa llança llum sobre l’aspecte militar de la modernitat.

Les pel·lícules de cineastes contemporanis també es situen en aquest context històric, oferint visions del passat mentre enfronten els desafiaments del present i impulsant debats sobre història, ecologia i geopolítica.

El programa “Temptation of Modernity”, en el marc de La Mercè, promet ser una experiència reveladora i inspiradora que celebra la diversitat cultural i el poder de l’art per fomentar el diàleg sobre qüestions globals urgents. Aquesta col·laboració entre Manifesta 15 Barcelona i La Mercè demostra com l’art pot tancar bretxes i promoure l’entesa en un món marcat per conflictes.

T’esperem aquest diumenge 24 i dilluns 25 de setembre de 18h a 20h a Gustavo Gili.