Manifesta 15 anuncia els primers participants de l'etapa prebiennal
Manifesta 15 Barcelona ha creat un nou marc per a la investigació social i ecològica, accions i intervencions a càrrec de 10 participants. Aquestes persones i col·lectius ja han començat a fer recerca a tota la regió metropolitana de Barcelona. Tot i que falten més de 12 mesos, durant aquesta fase prebiennal, els participants seleccionats investiguen components temàtics específics en els tres nodes interconnectats identificats per l’equip de Manifesta 15: al llarg del riu Besòs, el delta del Llobregat i la serra de Collserola.
Els equips de treball d’aquest procés prebiennal són: Arquitectes de Capçalera (ES); Embassy of the North Sea: Sheng- Wen Lo (TW), Leon Lapa Pereira (DE) i Harpo ‘t Hart (NL); On-Trade-Off: Georges Senga (RDC/ NL), Jean Katambayi Mukendi (RDC), Pelagie Gbaguidi (BJ/BE), Alexis Destoop (BE/AU), Marjolijn Dijkman (NL/BE), Maarten Vanden Eynde (BE) i Femke Herregraven (NL); Elmo Vermijs (NL); Lara Schnitger (EUA); radio SLUMBER; Massa Salvatge (ES); INLAND (ES); Anaïs Florin (FR) i Diversorium (ES).
Aquestes investigacions es realitzen en col·laboració amb experts i comunitats locals i portaran a formes noves i alternatives de cridar l’atenció sobre la crisi climàtica i identificaran algunes de les transformacions ecològiques i socials més urgents per a la regió dels municipis participants a Manifesta 15. Els nodes socioecològics de la regió metropolitana connecten amb els seus entorns immediats i articulen els temes més destacats del procés participatiu: com podem imaginar plegades un futur compartit, com gestionar els desequilibris i com cuidar-nos de nosaltres mateixes i del nostre entorn natural.
La desena de participants a la investigació col·laboraran amb comunitats i especialistes locals, qui ajudaran a articular els problemes més destacats d’aquest procés ecosocial.
Les tres qüestions identificades estan interrelacionades i abasten diversos àmbits de la societat, raó per la qual l’equip de Manifesta 15 ha convidat professionals que van més enllà del món de l’art i treballen en camps la ciència, el dret, l’arquitectura, els drets humans, l’activisme i la pedagogia.
Manifesta ha passat de ser una biennal purament d’art a convertir-se en una incubadora de canvis socials i ecològics en les darreres quatre edicions. En crear nous processos col·lectius, la biennal es pot centrar a desenvolupar accions més sostenibles i intervencions simbòliques que puguin ser més beneficioses per a les ciutats amfitriones i les seves comunitats. En lloc de seguir el model habitual de crear una sèrie d’exposicions, Manifesta es replanteja i transforma contínuament el seu model per propiciar investigacions que ofereixin perspectives alternatives i puguin abordar problemes concrets mitjançant la creació interdisciplinària, l’activisme i propiciant llegats que perdurin.
Els resultats presentats després d’aquesta etapa de recerca constituiran la base del marc conceptual de la biennal i es presentaran a la tardor del 2023. Els pilars fonamentals del marc conceptual serviran de punt de partida per a la convocatòria oberta de projectes locals que s’obrirà al setembre del 2023.