Històries locals, colonialisme i injustícies climàtiques, a Manifesta 15
La trobada, del 8 de setembre al 24 de novembre, busca fer la ciutadania més proactiva per aconseguir una transició socioecològica equilibrada a Catalunya.
Manifesta, la Biennal Nòmada Europea, arribarà a Barcelona i la seva àrea metropolitana entre principis de setembre i finals de novembre en la quinzena edició d’un programa que busca estimular la ciutadania per tal que es comprometi en l’assoliment d’una transició ecosocial equilibrada a Catalunya.
En aquesta trobada, veus que són referència en els seus àmbits respectius proposen enfocaments innovadors per tal de debatre sobre els problemes urgents del nostre entorn a partir de la cultura. Amb enfocament regionalitzat, Manifesta opera enguany de manera descentralitzada, tant geogràficament com pel que fa a la metodologia de comissariat i temàtica seguida. Veureu projectes i intervencions culturals de Manifesta 15 en una dotzena de ciutats catalanes i amb la participació de representants artístics de la regió metropolitana que us parlaran sobre la història del territori que trepitgeu, però també sobre colonialisme i situacions d’injustícia climàtica.
I és que ecologia i història social són alguns dels temes que més dominen els convidats de Manifesta 15, que convida els i les participants a treballar en un tema específic dins del marc conceptual de la biennal i que els ha animat a aprofundir en els arxius locals, la tradició oral i les genealogies privades i públiques a la recerca de la relació que existeix entre les històries locals, el colonialisme i les injustícies climàtiques. A més de les exposicions que estaran obertes durant tota la biennal, cada setmana el focus de la programació es traslladarà a una de les dotze ciutats on un representant artístic ha treballat la programació.
Durant 78 dies, a Manifesta 15 es desenvoluparan activitats repartides en tres clústers temàtics, tots situats a la regió metropolitana: el Besòs, el delta del Llobregat i la serra de Collserola i la zona del Vallès. Són algunes de les zones en les quals, en el futur immediat, hi haurà grans transformacions urbanes. A més dels debats i xerrades, artistes locals i internacionals signen durant Manifesta 15 tot de projectes en escenaris diversos de les ciutats metropolitanes implicades, sempre al voltant dels temes centrals de la biennal: equilibrant conflictes, curar i cuidar i imaginant futurs.
L’equip artístic de la biennal està format per la directora i fundadora de la Manifesta International Foundation i de Manifesta 15 Barcelona, Hedwig Fijen; la mediadora creativa Filipa Oliveira i els representants artístics que han designat els municipis que participen en la biennal: Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, el Prat del Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Granollers, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa.
Mentre duri Manifesta 15, es desenvoluparan un seguit de projectes triats en una convocatòria oberta. Els projectes triats tracten sobre els assumptes centrals en la biennal, des de disciplines diverses com l’art, l’ecologia, la sostenibilitat, l’urbanisme o l’arquitectura. Entre els artistes participants, hi ha Claudia Pagès, Jokkoo Collective, La Casa dels Futurs, Matias Daporta, Metrópolis, Nora Ancarola, Rosa Tharrats & Gabriel Ventura, Tornen les Esquelles, Transductores, Lola Lasurt o Domènec, a més d’artistes de tot el món, entre els quals el col·lectiu internacional Radio Slumbers, l’artista de performance d’Angola Kiluanji Kia Henda, el col·lectiu neerlandès Embassy of the North Sea o l’artista d’instal·lacions britànic Mike Nelson.
Les activitats relacionades a partir de cadascun dels tres grans eixos de Manifesta 15 es repartiran, segons la temàtica, en els diversos clústers seleccionats, dels quals formen part emplaçaments que van des de Can Trinxet a l’Hospitalet (a la imatge. Foto :Nomad Studio), fins a la Casa Gomis del Prat del Llobregat, passant pel Monestir de Sant Cugat del Vallès, les Tres Xemeneies del Paral·lel barceloní, la Fàbrica Roca Umbert de Granollers o l’edifici de l’editorial Gustavo Gili (a la imatge. Foto: Helena Roig), que serà el centre d’operacions de Manifesta 15 i, a més, acollirà una Presentació d’arxius.
Aquesta presentació mostra els treballs d’aprofundiment en les memòries històriques, genealogies, relats i pràctiques educatives compartides de la regió impulsats per Manifesta. El resultat d’aquest treball desafia les narratives dominants i descobreix perspectives noves que ens ajuden a entendre millor l’espai en el qual vivim. Així, Manifesta aplega enguany especialistes arxivístics que s’encarreguen en aquesta edició de posar en dubte les narracions oficials i proposar una pluralitat de possibles interpretacions del passat. Entre els convidats i convidades, Germán Labrador, autor espanyol i professor de Princeton que parlarà sobre la Guerra Civil Espanyola i el domini franquista en el desenvolupament cultural i social o Tania Safura, investigadora, comissària i fundadora de Radio Africa, que ens parla sobre “arxius negres”, i ens proposarà una “biblioteca anticolonial,” que mostri la història de la metròpoli des de perspectives negres.
Finalment, i amb el títol Fora per fer escola Manifesta 15 ens proposa el seu programa d’Educació i Mediació. La recerca se centra en els moviments educatius progressistes catalans, abans i després de la dictadura franquista Un Fòrum Obert, dedicat a estudiar bones pràctiques per a un ecosistema cultural descentralitzat i creat des de baix tancarà la biennal el novembre de 2024.
Les entrades per participar en les activitats (15 €) es posaran a la venda a partir del mes de maig. Mentrestant, podeu anar consultant tota la informació sobre la pròxima edició de Manifesta 15 al seu web.