
Barcelona bat el seu rècord de hubs tecnològics internacionals
Catalunya ja compta amb 140 centres tecnològics, un 76 % ubicats a la ciutat de Barcelona. La xifra de hubs s’ha quadruplicat en els últims set anys i bat el seu propi rècord. Aquests ja generen 26.407 llocs de treball i un impacte econòmic de més de 2.500 milions d’euros anuals.

Cada vegada són més les multinacionals que s’ubiquen al territori català, amb Barcelona i l’àrea metropolitana com a grans pols d’atracció de talent i I+D del sud d’Europa.
El 2023, el sector va crear 5.200 nous llocs de treball d’alta qualificació a Catalunya i ja dona feina a 26.407 persones, un 25 % més que el 2022. A més, l’impacte econòmic d’aquests centres tecnològics també ha incrementat un 25 % respecte del 2022 i ja generen 2.544 milions d’euros l’any.
Aquestes són les dades publicades a l’informe Tech Hubs Overview que impulsa la Mobile World Capital Barcelona, amb la col·laboració d’ACCIÓ (Generalitat de Catalunya) i la direcció de Promoció Econòmica Internacional de l’Ajuntament de Barcelona.
Barcelona, centre neuràlgic de la innovació tecnològica
La capital catalana és el gran nucli d’aquest ecosistema. Més d’un 75 % dels centres s’han instal·lat a Barcelona i, dins la ciutat, el 46 % es troba al districte 22@, que és la zona preferida.
Barcelona competeix amb altres capitals europees en l’atracció de hubs tecnològics. Dins la península Ibèrica, Madrid i Lisboa són les principals ciutats competidores i, a la resta del continent, destaquen Londres, Berlín, París i Amsterdam, en aquest ordre, segons les enquestes dels directius.
L’informe destaca que les empreses trien Barcelona per la seva capacitat d’atracció de talent multidisciplinari, l’alt nivell de talent local, l’ecosistema empresarial i industrial i la seva ubicació geogràfica. Lufthansa, per exemple, “escull Barcelona per la seva capacitat d’atraure talent de qualitat, per l’ecosistema innovador i universitari, i pel suport institucional a l’hora d’establir una nova empresa a la ciutat”, cita l’informe.
14 nous hubs instal·lats el 2023
Un dels centres nouvinguts a Barcelona ha estat l’AstraZeneca Global Hub, que suposarà una inversió de 800 milions d’euros al territori i la creació de 1.000 llocs de treball d’alta qualificació, amb l’objectiu de convertir-se en un dels majors centres d’excel·lència i innovació clínica d’Europa.
A més de l’impacte quantitatiu en termes de llocs de treball i inversió, aquests hubs són mostra del posicionament internacional de Barcelona en els sectors del futur. Un bon exemple és l’innovation center de Cisco Systems, que està contribuint a fer de Barcelona un referent en ciberseguretat i disseny de xips en l’àmbit mundial.
Com són aquests hubs?
La plantilla mitjana dels hubs ha passat de 168 a 203 persones en només un any. L’atractiu de Barcelona i dels centres tecnològics per al talent internacional es veu reflectit en la plurinacionalitat de les plantilles que, de mitjana, inclouen 16 nacionalitats, essent els perfils europeus i llatinoamericans els més representats.
Els Estats Units, amb un 28 % dels hubs, es manté com el principal país d’origen de la inversió estrangera en centres de tecnologia, i Europa, amb Alemanya i França al capdavant, és l’origen de 6 de cada 10 centres.
El sector on més ha crescut la inversió és el de les tecnologies aplicades a la salut, gràcies a un finançament a l’alça des de la pandèmia. Actualment, però, un 20 % de les empreses amb hubs tecnològics a Catalunya es dediquen al sector dels videojocs, cosa que ha provocat un efecte tractor de noves inversions similars i ha fet créixer el sector.
Les segueixen en nombre les companyies de software i les dedicades a consultoria i serveis per a empreses, mentre que els sectors de maquinària industrial i d’alimentació són els que compten amb centres de majors dimensions.
Si una tecnologia ha centrat els esforços durant el 2023 ha estat la intel·ligència artificial generativa. L’àmbit deep tech guanya protagonisme, amb un 68 % d’aquests centres que ja treballen en la IA, però també en tecnologies com el blockchain o la robòtica.