Tens un establiment? Així pots tramitar la Fitxa d'accessibilitat, que ja és obligatòria

Aquest 1 de març ha acabat la moratòria d’un any perquè els establiments disposin de la fitxa de condicions d’accessibilitat. Així ho fixa el nou Codi d’accessibilitat de Catalunya (Decret 209/2023, de 28 de novembre) que va entrar en vigor el març de 2024 i que introdueix la Fitxa de condicions d’accessibilitat com a document obligatori per a determinats establiments comercials i d’ús públic de Barcelona. Aquesta mesura té com a objectiu garantir una informació clara i accessible per a totes les persones usuàries i facilitar les tasques de control i inspecció.

14/03/2025 07:31 h

Comerç

Què és la Fitxa de condicions d’accessibilitat?

La Fitxa de condicions d’accessibilitat és un document declaratiu que ha d’estar a disposició del públic i recollir les condicions específiques d’accessibilitat de cada establiment. Aquest document facilita la inspecció, el manteniment de les condicions exigibles i permet a la clientela conèixer les adaptacions disponibles en cada local.

Quins establiments l’han de tenir?

Segons la normativa, estan obligats a disposar de la Fitxa de condicions d’accessibilitat els establiments següents:

  • Establiments comercials amb una superfície útil superior a 250 m².
  • Mercats municipals.
  • Museus, teatres, cinemes, auditoris, sales de concert, sales de congressos i recintes esportius.
  • Bars, restaurants, discoteques i similars amb una capacitat superior a 100 persones.
  • Centres esportius amb una superfície útil superior a 250 m².
  • Hotels i hotels apartament.
  • Garatges i aparcaments amb més de 100 places.

Quan i com s’ha de tramitar?

Els establiments han de tramitar la fitxa en les situacions següents:

  1. Canvi d’ús o d’activitat: S’ha de presentar juntament amb la documentació de sol·licitud de llicència.
  2. Obres que afectin les condicions d’accessibilitat: S’ha d’adjuntar a la sol·licitud de llicència d’obres.
  3. Establiments existents: Han de presentar-la abans de l’1 de març de 2025.

Passos per a la tramitació

 

Per facilitar el procés, els establiments han de seguir aquests passos:

  1. Presentació de la fitxa: El titular de l’activitat ha d’emplenar i signar la fitxa i lliurar-la a l’Ajuntament de Barcelona.
  2. Revisió per part de l’ens local: L’administració verificarà que les dades de la fitxa siguin compatibles amb l’activitat de l’establiment. Si s’adjunta a una sol·licitud de llicència, es comprovarà que s’ajusti a les obres o modificacions previstes.
  3. Incorporació a l’expedient: La fitxa s’afegeix a l’expedient de l’activitat per a futures comprovacions.
  4. Segell i confirmació: Si l’ens local disposa d’un procediment per segellar la fitxa, es retornarà segellada al titular.
    • En cas que això no sigui possible, es considera vàlid el justificant de presentació juntament amb una còpia de la fitxa presentada.

Què passa si s’incompleix?

En cas que l’Ajuntament de Barcelona detecti un incompliment o un possible incompliment de la normativa d’accessibilitat, s’aplicaran les mesures següents segons la situació:

  • Si un establiment efectua un canvi d’ús o d’activitat, o realitza obres, se li requerirà que faci les rectificacions necessàries. Si les deficiències persisteixen i no s’esmenen, es pot denegar la sol·licitud i adoptar mesures com la suspensió de l’activitat o l’obertura d’un expedient sancionador.
  • Si un establiment existent que no ha modificat l’activitat ni ha realitzat obres no presenta la fitxa en el termini establert, també se li requerirà que faci les rectificacions necessàries. En cas que es constati que no compleix les condicions exigibles segons les llicències concedides, es poden aplicar mesures disciplinàries com la suspensió de l’activitat o l’inici d’un expedient sancionador.

 

Etiquetes associades a la notícia