L’Smart City 2023 mostra una Barcelona capdavantera en innovació urbana
La ciutat va explicar a tots els visitants de l’Smart City Expo World Congress la seva aposta per la innovació urbana i per construir una ciutat climàticament neutra, competitiva i equitativa.Els dies 7, 8 i 9 de novembre, Barcelona va participar a l’Smart City Expo World Congress, una fira de reconeixement internacional sobre ciutats i innovació urbana organitzada per Fira de Barcelona i amb la col·laboració municipal. Hi van participar més de 800 ciutats de 140 països, 1.100 expositors, gairebé 600 ponents i més de 25.300 visitants.
Sota el lema “Barcelona shaping urban futures. Step into the city of tomorrow”, l’estand municipal va mostrar la visió de la ciutat per donar forma al seu futur de la mà de projectes ambiciosos i transformadors per construir una ciutat climàticament neutra, competitiva i equitativa. Exemplificat amb una trentena de propostes sorgides de la innovació impulsada per totes les àrees de l’Ajuntament.
Un aparador al món
Durant els dies del Congres, l’Ajuntament ha atès 14 delegacions de diferents ciutats com: Alemanya, Mèxic, Colòmbia, Japó, Corea, Uruguai, Malàisia i la EU Misión Board per a ciutats intel·ligents i climàticament neutres, entre d’altres, que volien conèixer de primera mà com Barcelona utilitza les noves tecnologies per millorar la qualitat de vida per a tothom i crear oportunitats de futur.
L’equip de Promoció Econòmica Internacional de l’Ajuntament ha rebut 58 delegacions internacionals interessades en conèixer les polítiques i els serveis de promoció econòmica com els que ofereix Barcelona Activa, el districte d’Innovació 22@ o l’atracció de talent internacional. Enguany les delegacions asiàtiques, especialment les de Corea del Sud, han estat les més nombroses juntament amb les europees.
A més, l’Ajuntament també ha rebut visitants i delegacions interessats en conèixer projectes concrets com els reptes d’innovació urbana que promou BIT Habitat. la Fundació es va reunir amb delegacions de Portland, Poznan i Rzeszow (Polònia), Puerto Rico i de l’estudi japonès Signing LTD. A més, l’Ajuntament va fer d’amfitrió de tres delegacions: la delegació del Regne Unit, Bloomberg Associates i EISMEA i CAPITAL, com a representants de l’àmbit de la innovació urbana de diferents ciutats europees.
L’institut Municipal d’Informàtica, es va reunir amb 26 delegacions més, d’entre elles Kobe, Riga, Montpeller, Marràqueix i Tokio. En aquestes trobades es van presentar les diferents línies per continuar treballant per la transformació digital en la ciutat, esdevenint més tecnològica i mantenint el centre a la ciutadania millorant la vida d’elles i generant oportunitats de futur.
En aquestes trobades es van destacar les eines que actualment està treballant la ciutat de Barcelona per esdevenir pionera en la transformació digital com: les rèpliques digitals de la ciutat: Digital Twins, que ens ajuden el futur disseny, construcció i operació de la ciutat, el projecte Lordimas; eina interactiva en línia gratuïta destinada a ajudar a les ciutats per aplicar la transformació digital i comparar-se qualitativament amb altre ciutats, i per últim, l’EDIC (European Digital Infrastructure Consortium), instrument impulsat per la comissió Europea, consisteix en la creació d’una caixa d’eines que podran utilitzar els serveis que hi hagi en aquesta, els estats membres i ciutats en el context de Digital Twins.
Amplificació i presentació de projectes
L’espai de l’Àgora de l’estand municipal, va ser també aparador per a la presentació i el debat amb els assistents dels projectes més innovadors de la ciutat. Es van presentar 18 exemples amb presentacions en un format interactiu, incorporant tècniques de networking per generar debat.
Entre els principals temes que es van presentar hi ha projectes com: la intel·ligència artificial aplicada als serveis socials, el compromís de Barcelona per aconseguir ser una ciutat neutra en carboni, les propostes més innovadores en mobilitat elèctrica, o la transformació digital aplicada a l’urbanisme i a la seguretat viària, entre d’altres.
La Fundació BIT Habitat també hi va participar presentant l’estratègia d’innovació urbana de l’Ajuntament o les propostes guanyadores del repte urbà “El Panot del segle XXI”, per aconseguir un panot més sostenible, durador i permeable, tot i que conservant el disseny icònic de sempre. També es va presentar el nou concurs d’idees “Circuits esportius amb perspectiva de gènere”, per cercar noves solucions per aconseguir que l’ús i gaudi dels circuits esportius urbans per caminar i córrer es dugui a terme en condicions d’igualtat, seguretat i autonomia.
Barcelona Activa va presentar el servei Connectio, per connectar empreses a través de la innovació oberta i l’Institut Municipal d’Informàtica, a banda d’exposar el projecte Digital Twins: Rèpliques digitals de la nostra ciutat a l’estand, dins l’àgora de l’Smart City Expo World Congress, juntament amb BSC i el Centre de ciències Computacionals Riken, van presentar com els supercomputadors poden modelar i promoure solucions reals a problemes urbans. Concretament, Barcelona va presentar les iniciatives de la ciutat dels 15 minuts per a la seva implementació a Kobe. Per la seva banda, la ciutat japonesa va mostrar una simulació de trànsit i la seva aplicació per a Barcelona.
Aparador de l’emprenedoria barcelonina
Les 9 empreses escollides per Barcelona Activa van disposar d’un espai a l’estand municipal per poder mostrar els projectes que actualment estan desenvolupant a la ciutat. Entre elles, hi havia Seabots, que va poder ensenyar el seu dron marí pel control de la qualitat de l’aigua; Sitep, amb el seu dron helicòpter, dissenyat i construït a Barcelona amb càmera embarcada amb reconeixement i identificació de persones, o Akrovalis Tannus, amb el seu projecte de rodes 100% antipunxades per a bicicleta urbana.
Participem en el disseny de les ciutats del demà
L’Ajuntament de Barcelona també ha participat en el congrés lateral de l’Smart City Expo “Tomorrow Mobility” organitzat per Fira de Barcelona i el programa europeu EIT Urban Mobility que té per objectiu promoure l’acceleració d’una mobilitat urbana sostenible i intel·ligent.
En aquest espai, la Fundació BIT Habitat va presentar el repte per a la millora del servei de la xarxa d’autobús a la ciutat de Barcelona en el marc del Barcelona Innova Lab Mobility, per tal que la xarxa d’autobús esdevingui més sostenible, segura, funcional i equitativa. Un repte que preveu llençar-se durant el proper any 2024.
A més, a través de Barcelona Activa també s’ha impulsat el Tomorrow Blue Economy, organitzat juntament amb la Fira de Barcelona; el Port de Barcelona; el World Ocean Council (WOC), i Smart Ports. Un congrés per promoure i desenvolupar el potencial de l’economia blava i fomentar la preservació dels recursos marins.