L’oceanògrafa i biòloga Josefina Castellví donarà nom a la Biblioteca Bon Pastor

©ICM-CSIC

27/06/2024 11:29 h

Biblioteques de Barcelona

El Consell del Districte de Sant Andreu, en sessió de 15 de maig de 2024, va aprovar la proposta de l’assignació de nom a la Biblioteca del Bon Pastor de l’oceanògrafa i biòloga Josefina Castellví.

La Biblioteca Bon Pastor, un equipament cultural i de proximitat que dona servei als veïns del Bon Pastor i de Baró de Viver, ha participat en projectes orientats a promoure vocacions cientificotècniques entre els joves com l’American Space Mòbil o l’Estàs ON i, alhora, ajuda a reduir l’escletxa digital oferint assessorament en TIC i programant formacions tecnològiques. Amb aquest canvi de nom, la biblioteca referma el projecte de divulgació científica i de foment de les vocacions científiques.

Les biblioteques de Barcelona se singularitzen amb els noms dels propis edificis patrimonials o bé s’identifiquen amb noms de figures rellevants del món del llibre, de la cultura o de l’entorn veïnal i associatiu. En l’actualitat, la majoria de les biblioteques porten noms d’homes; per això, des de Biblioteques de Barcelona, la Regidoria de Cultura i Indústries Creatives i els districtes, en aquelles biblioteques que només porten el nom del barri s’ha volgut impulsar l’assignació de noms propis de dones nascudes a Barcelona o amb un vincle fort amb la ciutat.
L’oceanògrafa s’uneix a la llista de dones nascudes a Barcelona o amb un vincle fort amb la ciutat que aquest any donen nom a alguna de les biblioteques de la ciutat de Barcelona: la poeta i novel·lista Ana María Moix, l’escriptora i periodista Rosa M. Arquimbau, l’escriptora Carmen Laforet, l’escriptora i bibliotecària Aurora Díaz Plaja, l’activista social M. Àngels Rivas i la periodista Mària Sánchez.

Josefina Castellví Piulachs (Barcelona, 1935)
Oceanògrafa i biòloga, Josefina Castellví va ser la primera espanyola a participar en una expedició internacional a l’Antàrtida, juntament amb Marta Estrada. També va ser la primera dona a dirigir la Base Antàrtica Espanyola de l’illa Livingston entre el 1989 i el 1997. A prop d’on es va instal·lar la Base Antàrtica, on Castellví va participar el 1986, hi ha el pic Castellví, anomenat així en honor seu.
Després del seu pas per la Base Antàrtica Espanyola, va ser gestora del Programa nacional d’investigació a l’Antàrtida i responsable de la coordinació dels projectes científics internacionals que es van dur a terme en aquest territori.
El 1994 va rebre la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona i el 2003 va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi. Va ser la primera científica que va rebre la Medalla August Pi i Sunyer de la Facultat de Medicina de la UB el 2015. Des del 2019, a l’Institut de les Ciències del Mar, on va ser directora entre els anys 1994 i 1995, hi ha una placa en reconeixement de la seva trajectòria científica.
Josefina Castellví, a més de participar en 36 campanyes oceanogràfiques, va ser delegada del CSIC a Catalunya l’any 1984 i directora de Coordinació de la Presidència del CSIC el 1986.

 

 

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades