La nova seu del SAIER reagrupa i amplia els serveis d’acollida per a persones migrants i refugiades

El nou equipament del Servei d’Atenció als Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER), situat al carrer de Tarragona, 173, permet reagrupar tots els serveis, que fins ara estaven dispersos en diferents punts de la ciutat. Des d’avui, aquest servei de referència per a l’acollida de persones migrants i refugiades se centralitza en els dos equipaments situats al barri d’Hostafrancs, juntament amb la seu del carrer de Tarragona, 141, que ja estava en funcionament.

21/10/2024 15:25 h

Ajuntament de Barcelona

El Servei d’Atenció als Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) és un recurs municipal que es va crear el 1989 per vetllar per un acompanyament global a les persones nouvingudes a la ciutat. Ofereix informació i assessorament sobre immigració, protecció internacional, emigració i retorn voluntari, i permet derivar les persones usuàries a diferents recursos en funció de les seves necessitats:

  • Serveis d’acollida
  • Serveis d’atenció especialitzada
    • Servei d’atenció social
    • Serveis d’assessorament jurídic
    • Servei d’orientació en homologació, formació i ocupació
  • Orientació per a l’acollida lingüística (CNL)
  • Servei d’acompanyament integral: Programa municipal d’atenció a refugiats Nausica

Tots aquests serveis es presten mitjançant la col·laboració amb recursos i entitats especialitzades:

El SAIER ofereix atenció presencial amb cita prèvia, atenció telefònica (931 532 800) i atenció d’urgència. Més informació sobre els serveis i els horaris.

La nova seu del SAIER

El nou equipament consta d’una superfície de 1.900 metres quadrats, on destaquen les sales d’atenció amb espais infantils i sala de lactància, així com les XXX sales d’atenció personalitzada. A més de l’atenció a les persones usuàries, el nou edifici incorpora, en diferents plantes, tots els equips en un mateix espai, formats per una norantena de professionals.

L’edifici del carrer de Tarragona, 141, que ja estava en funcionament, es manté com a porta d’entrada i acollida al SAIER, on els professionals del Servei d’Orientació i Acompanyament a Persones Immigrades (SOAPI) reben les persones usuàries. Al nou edifici del número 173 es concentren tots els serveis especialitzats i la Direcció d’Immigració i Refugi.

Més de 19.000 persones ateses

L’any 2023 el SAIER va atendre 19.509 persones, 6.065 de les quals eren sol·licitants d’asil procedents de 134 nacionalitats i amb 26 idiomes diferents, que van requerir 3.585 serveis de traducció. Entre les demandes principals, el servei ha gestionat peticions d’alimentació, atenció social urgent, permisos de treball i regularitzacions, així com formació, suport psicològic, denegacions i cites d’asil.

Durant el primer semestre del 2024, cal destacar l’arribada de persones procedents de les illes Canàries que han entrat al país per via marítima des del continent africà, amb un increment significatiu de persones del Senegal, Algèria i el Marroc.

També destaca l’increment de persones d’origen ucraïnès, com a conseqüència del conflicte bèl·lic en aquest país, i l’increment dels serveis d’atenció a persones de nacionalitat palestina, que han passat de 4 persones el primer semestre del 2023 a 40 el primer semestre del 2024. Més enllà d’aquestes tendències, el perfil majoritari de les persones ateses és de nacionalitat colombiana, veneçolana i peruana.

Etiquetes associades a la notícia