Barcelona, ciutat educadora
Una ciutat educadora entén l’educació en un sentit ampli, més enllà de l’edat escolar, i es connecta amb i des del dia a dia dels barris, crea ponts amb altres equipaments i serveis, es relaciona amb el veïnat i participa en els reptes de la ciutat. Així ho recull la Carta de les ciutats educadores, que enguany celebra el 30è aniversari.Situar l’educació al centre de les polítiques públiques és l’objectiu de la Carta de les ciutats educadores. Es tracta que fora de l’aula tota la ciutat eduqui i fomenti l’aprenentatge dels nens i nenes. Trenta anys després de l’elaboració de la Carta de les ciutats educadores, el document s’actualitza per adaptar-se a les necessitats actuals i futures.
Barris educadors
A Barcelona, el consistori situa els barris com a elements clau per teixir el vincle dels centres escolars amb els entorns i fomentar l’educació més enllà de les aules. Per fer-ho possible es treballa a partir de tres eixos:
- El foment de les activitats al barri. Garantir una oferta de propostes extraescolars públiques, assequibles i inclusives.
- Entorns escolars i connexió amb equipaments i serveis de proximitat. D’una banda, el programa “Protegim les escoles” transforma els entorns dels centres escolars per convertir-los en espais més segurs i amables, amb menys trànsit i menys soroll, i, de l’altra, es fomenten els aprenentatges artístics amb els equipaments culturals de cada barri.
- Una ciutat educadora és també una ciutat jugable. Es repensen les àrees de joc per millorar, diversificar i fer més accessibles les oportunitats de joc i l’activitat física a l’espai públic.
Adhesió a l’Aliança Educació 360
Coincidint amb el 30è aniversari de la Carta de les ciutats educadores, Barcelona s’adherirà a l’Aliança Educació 360, impulsada per la Diputació de Barcelona, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica i la Fundació Jaume Bofill. Una aliança en què l’equitat educativa, la igualtat d’oportunitats i l’educació a temps complet són la màxima prioritat.