Acaba la instal·lació del sistema de videovigilància als autobusos

Més de 4.500 càmeres cobreixen tot el servei regular de la flota d’autobusos de TMB per millorar la seguretat dels usuaris i usuàries i del personal de conducció.

12/12/2023 14:06 h

Ecologia Urbana

S’han instal·lat més de 4.500 càmeres en 1.027 vehicles per millorar la seguretat de les persones usuàries i optimitzar la gestió del servei. Aquest sistema de videovigilància permet gravar i emetre imatges en temps real de l’interior dels autobusos.

L’objectiu principal és dissuasiu, i el sistema permet disposar de proves per denunciar possibles delictes (agressions, assetjaments, robatoris, accidents, etc.), en la línia de la lluita contra l’LGTBI-fòbia i l’assetjament sexual. A més, les càmeres també contribuiran a l’anàlisi dels nivells d’ocupació i així es podrà millorar el servei.

En cada vehicle hi ha entre dues i set càmeres, que permeten gravar tots els espais. El Centre de Control de Seguretat de Bus pot veure en temps real les imatges de l’interior dels vehicles i descarregar les gravacions al moment. En tots els casos, i per complir la normativa legal en aquest àmbit, les imatges enregistrades es guarden un màxim de 30 dies.

Paral·lelament, la xarxa de metro també disposa de 3.270 càmeres a dins dels trens i 5.576 en instal·lacions fixes: un total de 8.846 càmeres en tot l’àmbit del metro, entre trens i estacions. Es preveu que tots els combois tinguin instal·lat el sistema l’any 2025.

TMB, referent mundial en diversitat, inclusió i igualtat de gènere 

La iniciativa s’emmarca en les polítiques de responsabilitat social de TMB, un referent internacional en els protocols de prevenció, detecció i intervenció contra l’LGTBI-fòbia i contra l’assetjament sexual i per raó de gènere. La seva tasca va ser reconeguda l’any passat amb un premi internacional de la Unió Internacional del Transport, que demostra que l’empresa és un model mundial en diversitat, inclusió i igualtat de gènere al transport públic.

A més, en els protocols implementats hi col·laboren entitats de l’àmbit de les dones i de l’espai LGTBI, com l’Observatori contra l’Homofòbia, i tenen el suport d’institucions com la Diputació de Barcelona.