Paraíso perdido

  • Teatre
  • Espectacles amb cor, Tops del Grec 2023

Helena Tornero, a partir del poema de John Milton

Un homenatge a la bellesa de les paraules de Milton des de la mirada contemporània que és, també, un tribut a l'ofici de comediant, tants cops demonitzat per la seva capacitat de transgressió.

El poema èpic publicat per John Milton l'any 1667 explica la tragèdia de la caiguda de l'home, però també narra la caiguda de Satanàs. Reivindicat pels romàntics com l'heroi veritable, el Satanàs de Milton simbolitza el rebel que es revolta contra la tirania del cel. Perquè abans de la caiguda de l'home hi ha la història de l'àngel caigut. La història d'una rebel·lió fracassada i les seves conseqüències, que condicionaran el destí de l'home i de la dona. Però, som així perquè així va ser escrit el nostre destí o perquè les nostres creences ens van portar a escriure'l així? A més d'una celebració de la bellesa del llenguatge de Milton, aquest Paraíso perdido vol constituir, també, un homenatge a l'ofici del comediant, tantes vegades vilipendiat, menyspreat i demonitzat per la seva capacitat fascinant de transformació i de transgressió. Als comediants no se'ls permetia acostar-se a les ciutats, perquè es temia que el seu ofici pogués contaminar la gent de bona fe. La por al coneixement té arrels molt antigues. “Potser el saber és pecat?”, va dir la serp a la dona. I va ser la dona qui va triar el saber en lloc de la ignorància. Però…

La dramaturga i guionista Helena Tornero explica que amb aquesta posada en escena voldria oferir al públic l'oportunitat de sentir-se part de la representació, viatjant al lloc de l'altre mitjançant les paraules de Milton i descobrir, així, quina part hi ha en cadascun de nosaltres d'àngel o de diable, d'home i de dona, de comediant o d'espectador.

Dirigeix la funció Andrés Lima, un actor i director teatral renovador, vinculat especialment amb la companyia Animalario, que ha creat muntatges per als principals centres de creació espanyols (Centro Dramático Nacional, Teatro de la Abadía, Teatro de la Zarzuela...), que ha fet d'actor per a directors que van des de Vicente Aranda fins a Icíar Bollaín, entre altres, i que ha obtingut, tres vegades, un premi Max a la millor direcció. Aquest cop, en qualitat de director del muntatge, té sota les seves ordres Pere Arquillué i Cristina Plazas, part d'un repartiment espectacular per a un muntatge que promet ser tota una experiència escènica.

Una producció del Grec 2022 Festival de Barcelona, Teatre Romea i Centro Dramático Nacional.

Amb la col·laboració de l'ICEC, l'Ajuntament de Barcelona i l'INAEM.

Primera funció al Teatre Grec de Barcelona, el 26 de juliol de 2022

La funció del dia 27 de juliol disposarà d'un servei d'audiodescripció i acompanyament per a persones amb discapacitat visual.​

Aquesta mateixa funció (27 de juliol) disposarà també d’un servei de sobretitulació especialment pensat per a persones amb algun tipus de discapacitat auditiva. Recordem als espectadors i espectadores que tinguin aquesta discapacitat que les localitats òptimes per veure el text sobretitulat són les dels sectors del teatre situats entre els accessos C i E.

S’adverteix els espectadors i espectadores que durant l’espectacle s’utilitzen efectes lumínics amb llum estroboscòpica.

Fitxa artística

Text: Helena Tornero, basat en el poema èpic El Paraíso perdido, de John Milton, Dramatúrgia: Helena Tornero, Andrés Lima Direcció: Andrés Lima, Interpretació: Pere Arquillué, Cristina Plazas, Lucía Juárez, Rubén de Eguia, Elena Tarrats, Laura Font, Escenografia i vestuari: Beatriz San Juan, Il·luminació: Valentín Álvarez (AAI), Música original i espai sonor: Jaume Manresa, Videocreació i postproducció: Miquel Àngel Raió, Caracterització: Cécile Kretschmar

Direcció de producció: Maite Pijuan Cap de producció executiva: Marina Vilardell Ajudantia de producció: Àlvar Rovira Direcció tècnica: Moi Cuenca Coordinació tècnica: David Ruiz Ajudantia de direcció: Laura Ortega Ajudantia de vestuari: Amaranta Albornoz Regidoria: Ainhoa Bernaola Sastreria: Esther Chércoles Tècnics de llums:Miguel Àngel Arribas, Lidia Masip Tècnic de so: Roger Giménez Tècnic de microfonia: David García Tècnic de maquinària: Jordi Larrea Tècnic d'audiovisuals: Xevi Gibert Construcció de l’escenografia: Pascualín Estructures Confecció del vestuari: Goretti Puente Màrqueting i comunicació: Focus Reportatge fotogràfic: David Ruano Disseny gràfic: Santi&Kco Col·laboradors: Jorge de la Garza, Montibello, Rowenta Distribució: Sergui Calleja (Focus)

Video

Dates

  • Dates
  • Espai

    Teatre Grec
    http://barcelona.cat/grec

    Passeig de Santa Madrona, 36, 08038 Barcelona, Espanya

  • Durada
    90
  • Llenguatge
    Castellà
  • Preu
    22-30