Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.
En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.
Com veiem “els altres”, aquells que reconeixem com a diferents? Una bona manera de saber-ho és consultar els arxius de fotografia etnogràfica. I és que l’aparició de la fotografia va transformar l’estudi de les races humanes, ja que aquelles imatges es prenien com un reflex fidel de la realitat, és a dir, com una prova científica. Però les fotografies es poden fer de moltes maneres: col·locant els retratats en postures concretes, vistos des de dalt per fer-los semblar més petits o en postures que no fan més que certificar els nostres prejudicis originals. Laida Azkona Goñi i Txalo Toloza-Fernández ja fa anys que exploren el fenomen del colonialisme i les empremtes que ha deixat i encara deixa en el present, en un seguit d’espectacles documentals. Ho tornen a fer en una instal·lació que pren com a punt de partida les imatges inèdites de les primeres expedicions a Guinea Equatorial d’August Panyella, que va ser director del Museo Etnológico y Colonial de Barcelona, i de l’etòleg Jordi Sabater Pi, que va trobar i va portar a Barcelona el famós Floquet de Neu. És tot un recordatori del passat de Barcelona com a metròpolis colonial, una realitat que sovint oblidem.
En aquesta experiència d’arts vives, escoltareu un podcast amb informes dels expedicionaris, fragments de cartes, sons i mil històries, que us transportaran a les antigues colònies espanyoles a Guinea. I ho fareu des del menjador de casa vostra. O en un parc. O a la biblioteca. Allà on us sentiu còmodes i les vegades que calgui.
Perquè, aquest cop, La col·lecció deixa el format performatiu de la seva primera activació (Grec 2019) per transformar-se en una caixa d’eines documental que el mateix espectador s’encarrega d’activar, i abandona així el paper passiu que habitualment li reserva el teatre més convencional per convertir-se en un investigador més. Perquè la història sempre ens la van explicar com un seguit de grans fets aïllats i ara li toca a l’espectador agafar un llapis i un paper i traçar les línies que uneixen les diferents peces del trencaclosques.
Una coproducció del Grec 2021 Festival de Barcelona y AzkonaToloza.
Amb el suport del programa Creació i Museus, La Caldera-centre de creació, CRL - Central Eléctric (Oporto) i Iberescena.
Si compreu una entrada per aquesta performance, rebreu un paquet a l'adreça que indiqueu, el dia assenyalat en el vostre tiquet.
El repartiment del paquet està limitat a la comarca del Barcelonès, en franges horàries que van des de les 11 fins a les 21 h.
El paquet serà lliurat de manera personal, només al posseïdor o posseïdora del tiquet.
Per a més detalls sobre els horaris de lliurament, la companyia es posarà en contacte amb vosaltres.
Si la companyia no aconsegueix contactar amb la persona que ha fet la reserva mitjançant el correu electrònic que s'ha indicat, la reserva serà desestimada.
Direcció, creació i investigació: Laida Azkona Goñi, Txalo Toloza-Fernández Disseny sonor: Rodrigo Rammsy Amb la colaboració i les veus de: Sofia Coffi, Oscar Dasí, Alicia Eho, Susana Marilo, Toni Mira, Resurrección Rôpe, Judith Raso , Jessica Sala, Hasan G. López, José Luis Nvumba, Tania Adam, Silvia Albert Sopale, Josep Oriol Pascual Textos: Isabel Mikue, Oihana Altube, Laida Azkona, Txalo Toloza-Fernández Performers: Tamara Ndong, Ricard Boyle Disseny audiovisual: MiPrimerDrop Disseny: Sarah Renau Cal·ligrafia i assistència: Marta Crespo Fotografía: Archiu Museu Etnològic i de Cultures del món, Tristán Pérez-Martín Producció general: Helena Febrés Fraylich Hi col·laboren: Agus Pérez, Pablo González, Espai nyamnyam, el personal del Museu Etnològic i de Cultures del Món-Parc de Montjuïc, Asociación Guineocatalana Virgen de Bisila