Funeral monuments from the Ancient Roman city of Barcino survive on the Roman Sepulchral Way, in Plaça de la Vila de Madrid.

Between the 1st and 3rd centuries BC, many lower and middle-class citizens of the Roman city of Barcino were buried on either side of a road that led from the colony to the present-day area of Sarrià. Some of these funeral monuments still survive on the Roman Sepulchral Way, in Plaça de la Vila de Madrid.

Altar stones, stelas and cupae, semi-circular monuments, remained hidden for centuries under a Barefoot Carmelite convent, until the necropolis was discovered at the end of the 1940s, when the square was undergoing redevelopment.

There is an Interpretation Centre next to the archaeological site, where the artefacts found there are exhibited and the territorial layout of Barcino and the complex world of Roman funerals are explained.

Take a look at the offers available to members of the Gaudir Més programme.

Translator of google :
Titularity:
Public center

Schedule

La Via Sepulcral Romana que es troba a l´actual Plaça de la Vila de Madrid, correspon a un vial secundari que comunicava la colònia Barcino amb l´actual zona de Sarrià. La via arribava a la porta sud del cardo maximus i a ambdós costats de la mateixa es localitzaven els diferents monuments funeraris: ares, esteles i especialment cupes, uns monuments semicirculars que recorden una bóta de fusta. La zona funerària va estar en ús entre els segles I-III de la nostra era, i va quedar totalment colgada amb el pas dels temps i les constants deposicions de riera, fet que va facilitar la seva conservació. Al costat de l´àrea arqueològica, s´ubica un Centre d´Interpretació on s´hi poden veure els objectes trobats al jaciment, i on s´explica l´organització del territori de Barcino, la centuriació, les vies, els camins i també el complex món funerari romà, a través dels diferents ritus documentats a la necròpolis.

Address:
Plaça de la Vila de Madrid, 1
District:
Ciutat Vella
Neighborhood:
el Barri Gòtic
City:
Barcelona