

CINC ANYS PER EXPLORAR MONS I DEFENSAR DRETS
Presentació
El 2025 és un any d’aniversaris destacats per als gèneres fantàstics a casa nostra: el centenari de la barcelonina Ana María Matute, sobre la qual podeu visitar una exposició a les biblioteques de la ciutat; els 40 anys de la llibreria Gigamesh, degana del gènere al sud d’Europa; els 20 anys de la mort de Jesús Moncada i els seus mons submergits a Torrelloba i Mequinensa; la pèrdua de Rosa Fabregat… I, per descomptat, els cinc primers anys de vida del 42, que celebrarem en un moment dolç per l’acollida creixent que ens ha dispensat la ciutat, i que esperem repetir, del 5 al 9 de novembre, a la Fabra i Coats.

CONVIDATS
Vet aquí una primera selecció de convidats i convidades destacats que tindreu a l’abast en aquesta cinquena edició (i això no és res, passat l’estiu, més informació de la resta).
-
V. E. Schwab
(Califòrnia, 1987) és considerada una de les autores de fantasia amb més lectors de l’actualitat, amb obres tant per a públic juvenil com adult. Entre els seus títols destaca La vida invisible de Addie LaRue, que ha venut més de 175.000 exemplars en castellà, així com Gallant, la bilogia Monstruos de Verity i la trilogia Los colores de la magia. Que entierren nuestros huesos en la medianoche és la seva última obra. El seu catàleg ha estat traduït a més de quinze idiomes i ha estat reconeguda pels Goodreads Choice Awards en dues ocasions.
-
Joan-Lluís Lluís
(Perpinyà, 1963) és escriptor, traductor i columnista. Entre la vintena d’obres publicades amb el seu nom hi destaquen la ucronia Jo soc aquell que va matar Franco, amb la qual va guanyar premis com el Sant Jordi o l’Ictineu, i Les cròniques del déu coix, reconegut amb el guardó Serra d’Or. La seva última novel·la, Una cançó de pluja, que arriba aquest mes de setembre, aborda la qüestió de si els animals tenen els seus mites i saben explicar-se’ls. Com a traductor, signa una dotzena de títols. El darrer és El naufragi del Chancellor, de Jules Verne.
-
Alberto Chimal
(Toluca, México, 1970) és escriptor i professor d’escriptura creativa. La seva llarga trajectòria ha estat reconeguda amb múltiples guardons, com el Premi Internacional FILEM o el Premi Nacional del Conte de Mèxic. Entre els títols que no poden faltar a la lleixa dels amants del fantàstic hi ha La noche en la zona M, una distopia futurista amb la qual va guanyar el premi internacional del Banco del Libro. Los atacantes y Las estancias secretas, per la seva banda, són dos dels llibres de relats en què el gènere fantàstic té més presència. Ara presenta Las máquinas enfermas, amb les intel·ligències artificials com a protagonistes dels seus relats.
-
H. Zubieta
(Madrid, 1993) és juristi, professori de secundària, novel·listi i activisti dels drets de les persones trans i no-binàries. És autori de les novel·les juvenils Infinitas, Tocar el cielo, Tres, Rayo. La de los mil nombres i la recent Río a contracorriente, en què explora per primera vegada la narrativa contemporània, i desperta dubtes sobre si la resistència a l’Estat i al capital pertany al realisme o als gèneres fantàstics.
-
Cristina Fernández Cubas
(Arenys de Mar, 1945) va començar a publicar el 1980, amb Mi hermana Elba. Els seus contes fantàstics van continuar amb Los altillos de Brumal, El ángulo del horror, Con Agatha en Estambul i Parientes pobres del diablo, tots publicats a Tusquets i reunits al recopilatori Todos los cuentos. També ha publicat La habitación de Nona, Hermanas de sangre, Cosas que ya no existen i les novel·les El año de gracia, El columpio y La puerta entreabierta. Ha rebut, entre altres, els premis Ciutat de Barcelona, Salambó, Setenil, Premi Nacional de la Crítica i Premi Nacional de Narrativa.
-
Stella Tack
(Münster, 1995) és terapeuta de formació i escriptora de romantasy. Actualment té disset llibres publicats i s’ha convertit en una de les autores més populars d’Alemanya. De fet, figura entre els primers llocs de les llistes de best-sellers de Spiegel i ha estat reconeguda amb premis com el LovelyBooks al millor llibre de ficció per Kiss Me Once i per Kiss Me Twice, així com al millor llibre young adult per Ever & After. La seva última trilogia, Black Bird Academy, s’ha convertit en tot un fenomen, també al nostre país.
42: EL NOM
El 42? Què és el 42? Si mireu a internet, ho trobareu de seguida: és el número per excel·lència de la ciència-ficció i, per extensió, dels gèneres fantàstics. Se’n fan mems, samarretes i articles sencers per treure’n l’entrellat. Se l’homenatja, s’hi juga, se’n fan citacions més o menys amagades. I, sobretot, se n’intenta revelar el misteri.

El cartell
Marina Vidal
La creativitat per al cartell del Festival 42 del 2025 gira al voltant de les arrels artístiques barcelonines i les combina amb els mons fantàstics representats en el 42 mitjançant el tema principal d’enguany: les criatures mitològiques catalanes. D’aquesta manera, la il·lustradora uneix la història fantàstica catalana dels bestiaris mitològics amb l’evolució cultural i artística barcelonina.

COMISSARIAT
-
Ricard Ruiz Garzón | Comissari
(Barcelona, 1973) és escriptor, comissari del Festival 42 i professor a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. Guanyador de premis com el Muntaner, l’Edebé o l’Ictineu, és autor d’una quinzena de llibres, entre els quals hi ha dos assajos dedicats a Frankenstein i Dràcula, i novel·les com Esquizo, Herba negra, Mångata, Janowitz i la recent Wollstonecraft. També ha fet antologies (Insólitas, Extraordinàries) i, durant un quart de segle, ha fet de crític i periodista a premsa, ràdio i televisió. Ha estat vocal i secretari de l’AELC, codirector del Festival QLit i vicepresident de l’IBBYCAT. Les seves obres han estat adaptades al còmic, al teatre i al cinema, i s’han traduït a mitja dotzena de llengües.
@ricruizgarzon
-
Karen Madrid Ribas | Adjunta al comissariat
(Tordera, 1985). Llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Autònoma de Barcelona, és adjunta al comissariat del Festival 42. En l’última dècada s’ha especialitzat en periodisme cultural de gèneres fantàstics. Actualment dirigeix i presenta el pòdcast idíl·liQ, hereu del programa de ràdio especialitzat en fantàstic Quimèric (2016-2024). També coordina els espais Zona Utopia i Comic Fantasy al Comic Barcelona i és vocal de la Junta de la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia (SCCFF). Ha estat vinculada al Festival 42 des de la primera edició, en què ha format part del jurat i ha moderat diverses taules.
@karenmadridribas
-
Susana Vallejo | Adjunta al comissariat
(Madrid, 1968) és escriptora, adjunta al comissariat del Festival 42 i fundadora de l’escola d’escriptura de gènere en línia Phantastica.com. Guanyadora del premi Edebé, ha publicat una quinzena de novel·les, entre les quals destaquen l’última obra, Por siempre, així com, Nueve días en el jardín de Kiev, El espíritu del último verano, Calle Berlín, 109 y la tetralogia fantàstica Porta Coeli. Col·labora amb l’organització del Festival 42 des del 2022 i forma part del fandom des dels anys vuitanta.
TikTok: @SusanaVallejoCh
Instagram: @SusanaVallejo