Mediacions / processos

PAISATGES COMUNS: PATRIMONI I MEMÒRIA URBANA A SANT ANDREU

Landscape Lab Fabra i Coats. Màster en Intervenció i Gestió del Patrimoni i el Paisatge Urbà, UAB-MUHBA

Procés de treball dins del marc de Cºohabitar Entre-
Des del febrer del 2017

El Landscape Lab Fabra i Coats és un laboratori de paisatge i patrimoni urbà que proposa una lectura social del patrimoni ordinari de la societat industrial, en el marc de la qual es van construir instal·lacions industrials com la fàbrica Fabra i Coats, i la seva petjada al barri de Sant Andreu. El projecte posa en pràctica tot el bagatge acumulat durant els últims 15 anys des del màster en Intervenció i Gestió del Patrimoni i el Paisatge Urbà, organitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).

El Laboratori de Paisatge ha treballat en dues direccions principals. D’una banda, per projectar els valors paisatgístics i patrimonials en relació amb la societat futura, tot entenent el reciclatge dels patrimonis ordinaris com a elements catalitzadors del barri i no només com a testimonis del passat. I, d’altra banda, per rescatar la memòria obrera del paisatge i en el paisatge, entesa en termes de valor patrimonial i amb capacitat de projecció d’una cultura urbana encara no prou reconeguda i menys encara valorada.

En aquesta doble línia, s’han proposat dos projectes inicials. El primer és Blue Heritage (‘patrimoni blau’), on es planteja la identificació i posada en valor d’una sèrie d’elements paisatgístics i patrimonials vinculats a la relació històrica entre aigua i ciutat. La gestió de l’aigua s’entén en termes de construcció social urbana, i les infraestructures per a la seva gestió, com a elements explicatius de la memòria urbana local. En aquest sentit, es dissenyarà una infraestructura paisatgística urbana que travessarà els espais públics del barri i que farà present aquesta memòria urbana al paisatge actual. L’altre projecte és El carrer com a catàleg de patrimoni urbà ordinari. En aquest cas es valoraran diferents elements de patrimoni urbà de caràcter ordinari però amb capacitat d’identificació col·lectiva local, en una sèrie d’eixos com el carrer Gran de Sant Andreu. A partir d’aquest «catàleg de patrimoni urbà ordinari» s’identificaran sectors de diferent preferència visual per part de la població, amb un procés participatiu, i es proposaran intervencions per millorar la valoració visual dels espais urbans pitjor considerats. Així, l’activació del patrimoni ordinari millorarà la percepció del paisatge urbà.

Programació