Activitat

Lúa Coderch: "No Yo"

18 desembre, 2019 - 22:15

Dimecres 18 de desembre, a les 22.20 h
Programa Pantalles de Betevé

No Yo 
Lúa Coderch

2018
Vídeo digital, 16:9, monocanal, color, estèreo,
21’
Autoria i direcció: Lúa Coderch
Videografia: Adrià Sunyol Estadella
Edició: Adrià Sunyol Estadella, Lúa Coderch
Boca: Ikram Bouloum
Veu: Lúa Coderch
Cortesia de l’artista i la galeria àngels barcelona

Aquesta obra pren per títol, i com a punt de partida, la peça teatral i fílmica de Samuel Beckett Not I (1972), un monòleg on una boca explica fragments d’una història dolorosa que, segons diu, no li pertany. El vídeo també enllaça amb una sèrie d’obres que giren al voltant d’un personatge inventat per Coderch el 2012, La noia sense porta a la boca, inspirada en un text de la poeta canadenca Anne Carson sobre la nimfa Eco, aquella que, segons la mitologia grega, repeteix sense entendre, sense fi. L’artista utilitza aquestes referències per explorar diferents qüestions relacionades amb la veu com a fenomen físic, amb la parla i el discurs.

Parlant la gent s’entén, diem, i de tant repetir-ho ens ho hem cregut. La imprecisió del llenguatge indica la seva ineficàcia, alhora que n’assenyala la ductilitat. L’oralitat ha ocupat un lloc privilegiat en la tradició occidental, reivindicada com la via més directa d’expressar allò que pensem i sentim. Però parlar no vol dir tenir veu pròpia. O no repetim de forma obedient i obsessiva el que ens han ensenyat? Més enllà d’aquesta boca i del que diu, per molt obert, franc i profund que sigui, dins i fora de la llengua tot és mal·leable i això vol dir també desgastat, superficial. 

En la incontinència verbal d’aquesta boca impersonal costa tant discernir una història sostenible com saber qui parla a través d’ella. Sense identitat, la sinceritat cau en el forat de la retòrica, mentre la subjectivitat es dissol en una comunitat insondable i acollidora al mateix temps. Què ens importa qui parla? La nostra in/capacitat de comunicar-nos, d’atrapar aquesta informe deriva narrativa, és, paradoxalment, l’única cosa que tenim.

Lúa Coderch (Maynas, Perú, 1982) és una artista que combina les pràctiques narratives i les pràctiques objectuals en vídeos, performances i instal·lacions que configura com a dispositius d’investigació. El seu treball se centra en la dimensió superficial, estètica i fenomenològica de la nostra vida en comú, i de les seves implicacions filosòfiques i polítiques latents.

Programació