Fabra i Coats: Fàbrica de Creació col·labora en la segona edició d'‘Opera Prima’ del Liceu

24/02/2025 - 09:58 h

El districte de Sant Andreu es converteix en epicentre de la creació operística comunitària.

Fabra i Coats: Fàbrica de Creació col·labora en la segona edició d’“Opera Prima” del Gran Teatre del Liceu, un projecte que posa la cultura al servei de la comunitat. Aquesta iniciativa de creació operística comunitària arrela en aquesta ocasió al districte de Sant Andreu, comptant amb la participació activa d’entitats i veïnat.

L’òpera resultant s’estrenarà la temporada 2026/27. El diàleg entre l’òpera i el territori ja ha començat amb accions concretes, com el disseny dels cartells de l’obra, una col·laboració entre l’Escola d’Art i Disseny La Llotja i l’Associació Arteteràpia Artenea. Aquesta dinàmica participativa continuarà expandint-se fins a la seva estrena al Liceu.

Una òpera feta des del territori

L’objectiu d’“Opera Prima” és apropar l’òpera a la ciutadania a través d’un procés de creació compartida on professionals i comunitat treballen conjuntament. A la primera edició, el projecte es va desenvolupar al Raval, i el resultat va ser l’òpera La gata perduda. Ara, Sant Andreu pren el relleu amb un projecte que vol reflectir la memòria col·lectiva i les realitats del territori.

El llibret de l’òpera estarà escrit per Blanca Bardagil a partir d’una recerca sobre el districte, i la música anirà a càrrec dels compositors Tomàs i Lucas Peire. La direcció musical serà de Manel Valdivieso i la direcció escènica d’Israel Solà.

El districte de Sant Andreu

Sant Andreu, protagonista d’aquesta segona edició, es troba al nord est de Barcelona, limitant amb Sant Martí, Nou Barris i Sant Adrià de Besòs. En total, set barris formaran part del procés de creació de l’òpera, amb la col·laboració del districte de Sant Andreu. El Congrés i els Indians, Navas, La Sagrera, Sant Andreu, La Trinitat Vella, Baró de Viver i El Bon Pastor configuren un districte amb una extraordinària història industrial i cultural durant els segles XIX i XX, memòria obrera i cooperativa, i d’un patrimoni cultural que inclou la Plaça Masadas de La Sagrera, l’Església de Sant Andreu de Palomar, el recinte de l’antiga fàbrica Fabra i Coats, les Cases Barates de Bon Pastor i el Parc de la Trinitat Vella i de la Pegaso.

Sant Andreu representa el 9,1% de la població de Barcelona amb més de 150.000 habitants, i destaca per una densitat neta superior a la mitjana i una població diversa, amb una presència significativa de diverses comunitats.

Un projecte europeu amb projecció social

“Opera Prima” és un projecte multidimensional que va més enllà de la creació d’una òpera amb el veïnat del districte. Suposa, també, un procés de mediació comunitària durant tres anys establint col·laboracions per a la creació artística i la cultura amb les entitats, equipaments i veïnats. Cerca establir espais de relacions entre el territori i el Liceu de manera que puguin conèixer de prop el teatre i endinsar-se en la creació operística a través de l’assistència com a públic, activitats, visites i els programes del “LiceuApropa” i “LiceuAprèn”. La Comissió Europea ha validat i cofinançat la iniciativa mitjançant el projecte AMPLIFY, que aporta fons per al seu desenvolupament.

Per a més informació, cliqueu l’enllaç.

..

Subscriu-te al nostre butlletí

Assabenta’t de les activitats destacades de Fabra i Coats: Fàbrica de Creació de Barcelona. Residències artístiques, festivals, concerts, activitats educatives i moltes altres activitats.

Subscriu-te!