Política sobre sobirania tecnològica i directrius per a la seva implementació
Principis i directrius
La política referent a la sobirania tecnològica de l’Ajuntament es basa en els principis i directrius indicats en el Pla Barcelona Digital 2017–2020: Transició cap a la sobirania tecnològica, els estàndards de serveis digitals i el Codi de pràctiques tecnològiques.
En línies generals, aquests principis consisteixen en:
-
L’ús d’estàndards oberts per a tots els serveis digitals.
-
La preferència pel programari lliure i la reutilització de recursos informàtics.
-
Un nou model relacional amb proveïdors i les comunitats de programari lliure.
-
Una política flexible de propietat intel·lectual.
Comentem, a continuació, els principals elements d’aquesta política.
La implementació d’aquests principis i directrius es durà a terme progressivament a través de la realització dels projectes de transformació digital i migració al programari lliure de l’Ajuntament i anirà a càrrec de l’IMI, que marcarà el ritme i permetrà la dedicació de recursos, la creació d’infraestructura i l’adquisició de competències per a aquesta finalitat. D’aquesta manera, es farà la gestió del canvi que suposa l’aplicació d’aquesta política dins de l’organisme de manera iterativa a través de projectes concrets. Alguns projectes i la seva extensió (per exemple, Decidim Barcelona, Sentilo, BIMA) ja compliran més les directrius indicades a continuació, d’altres ho aniran aconseguint amb un procés d’implementació més progressiva.
Estàndards oberts i interoperabilitat
Els serveis digitals de l’Ajuntament de Barcelona s’hauran d’implementar amb arquitectures comunes i obertes de serveis, informació i tecnologies. Els serveis es construiran implementant solucions comunes per a la integració de sistemes i les seves interfícies. Les solucions utilitzaran els estàndards oberts.
Programari lliure i reutilització de recursos
La política de l’Ajuntament respecte al programari lliure s’estableix per al profit més gran dels beneficis del model de desenvolupament del programari lliure, tant de cara a l’objectiu general de sobirania tecnològica com per motius econòmics i de qualitat tecnològica. Per això, els principals elements d’aquest aspecte de la política de sobirania tecnològica de l’Ajuntament són:
-
Facilitar i promoure l’ús efectiu i eficient del programari lliure dins de l’Ajuntament.
-
Reutilitzar programari existent i facilitar la reutilització del programari de l’Ajuntament per part de tercers, tant entre administracions com per part d’altres persones i entitats (sota llicències lliures).
-
Migrar sistemes de l’Ajuntament a solucions lliures.
-
Contribuïu i participar en comunitats de programari lliure, enfortint en particular les comunitats locals.
-
Garantir el respecte dels drets de l’Ajuntament i de tercers, en especial dels desenvolupadors i dels membres de la comunitat de programari lliure.
En disposar del codi font de les aplicacions de l’Ajuntament juntament amb els drets de reproducció, modificació i distribució inherents a les llicències lliures, es garanteix la independència de l’Ajuntament davant els proveïdors específics i el manteniment de cara al futur i la sostenibilitat dels sistemes municipals. Així mateix, un sistema basat en programari lliure és particularment idoni quan es construeixen serveis que seran utilitzats per diverses entitats municipals i puguin ser compartits amb altres administracions, així com amb una comunitat més àmplia d’usuaris. L’accés públic al codi font també és una garantia de transparència per a sistemes particularment importants o sensibles, com per exemple sistemes de votació electrònica o de càlcul d’impostos.
Dins d’aquestes línies generals, els principals elements d’aquesta política, recollits en el Codi de pràctiques tecnològiques, s’exposen a continuació. Comentarem cada element amb més detall, aportant explicacions i orientacions per a la seva implementació.
Directrius generals
Els principis bàsics de programari lliure de l’IMI per complir els principis de sobirania tecnològica de la ciutat són:
-
La compra pública d’eines i sistemes donarà preferència al programari lliure.
-
Tots els projectes de tecnologia municipals que desenvolupin programari internament o sota contracte, en la mesura possible, faran que aquest estigui disponible com a programari lliure.
-
Amb aquest objectiu, els projectes de desenvolupament interns es basaran per defecte en tecnologies obertes que permetin que el producte final sigui alliberat.
-
L’ús del programari lliure es farà de manera progressiva per a tots els sistemes i aplicacions municipals a mesura que s’implementi el Pla de migració a programari lliure de l’Ajuntament.
Aquests principis es concreten en les següents directrius recollides en el Codi de pràctiques tecnològiques:
Projectes
L’ús de programari lliure i les corresponents metodologies de desenvolupament i tecnologies obertes té implicacions particulars per a la preparació i gestió de projectes de serveis digitals.
Els avantprojectes (per exemple, dissenys previs del sistema que es vol construir) són una peça clau en el procés d’adquisició i contractació pública de l’IMI. Els seus informes hauran sempre d’incloure la consideració d’opcions tecnològiques basades en tecnologies obertes.
Aquests principis es concreten en les directrius següents:
Un nou model relacional amb els proveïdors i la comunitat
La política de sobirania tecnològica de la ciutat preveu evitar dependències d’un sol proveïdor, la qual cosa també és un factor clau per augmentar la capacitat d’innovació en els serveis públics. Sempre que sigui possible, la contractació de serveis digitals ha d’augmentar la diversitat de proveïdors.
Els desenvolupaments de programari lliure més innovadors i efectius requereixen una gestió efectiva d’una comunitat d’interessats que participi i contribueixi a l’evolució i sostenibilitat del programari. L’IMI seguirà els principis de comunitat sostenible, oberta, transparent i participativa.
La governança de la comunitat i la gestió tècnica d’aquests projectes, inclosa l’aprovació de codi per a la seva incorporació al projecte i la definició de requisits i el seu roadmap, són aspectes que cal tenir en compte. Es promourà la diversitat de contribucions, però per a projectes crítics l’IMI mantindrà el control efectiu dels desenvolupaments tècnics finançats per fons públics.
Aquests principis es concreten en les directrius següents:
Política flexible de propietat intel·lectual
Respecte a la propietat intel·lectual, l’Ajuntament concep tant la figura tradicional de la cessió de drets sobre desenvolupaments nous a l’Ajuntament com l’opció de deixar la propietat intel·lectual del desenvolupament al proveïdor, sempre que aquest alliberi el codi sota llicència lliure. Això fomenta la indústria local i la reutilització de recursos.
Per regla general, s’evitarà l’acumulació de propietat intel·lectual a l’IMI i, si la tingués, es propiciarà que es pugui alliberar o es permetrà la reutilització del programari o de les solucions adquirides. Per la qual cosa, quan sigui convenient, la propietat intel·lectual sobre els desenvolupaments no serà transferida completament a l’IMI pels proveïdors i altres contribuents, de manera que aquests retindran la capacitat de reciclar desenvolupaments per a altres projectes. Sempre que l’IMI pugui reutilitzar, combinar i modificar a voluntat el programari generat i, si escau, alliberar-lo.
Per facilitar i agilitar l’alliberament i reutilització d’aplicacions, cada projecte tecnològic que gestioni l’IMI establirà un marc legal clar per gestionar els drets de propietat intel·lectual i industrial, l’ús de components sota diferents llicències i les contribucions al projecte, i identificarà clarament el titular dels drets sobre el programari i l’abast i les característiques de les cessions de drets.
Les contribucions externes fora del contracte de subministrament o servei requeriran un procés formal per instrumentar la cessió de drets a l’Ajuntament, ja sigui mitjançant un acord de cessió de drets, en la forma de la llicència del projecte o un acord de llicència sobre contribucions (anomenat CLA), ja sigui mitjançant una manifestació sobre drets (DCO), per assegurar que no s’inclogui erròniament la propietat intel·lectual de tercers.
Els projectes hauran d’utilitzar una eina centralitzada de l’IMI per gestionar tant les llicències generades com aquelles dels components utilitzats en el desenvolupament.
Aquests principis es concreten en les directrius següents: