El litoral parc a parc
Actualment, gairebé es pot anar d'un extrem a l'altre del front marítim de Barcelona travessant parcs, una combinació molt agradable de blau i verd que s'ha anat ampliant amb els anys. La proposta d'aquest mes ens permet passejar per jardins gairebé ran de mar creuant quatre dels cinc parcs que formen els que l'any 1992 van ser anomenats els Parcs del Litoral.
Els Jocs Olímpics de Barcelona'92 van representar una de les renovacions urbanístiques més importants de la ciutat. Al front marítim, juntament amb la construcció de la Vila Olímpica i del cinturó del Litoral, damunt dels antics terrenys industrials del Poblenou, s'hi van crear cinc nous parcs: el de Carles I, dins la nova trama urbana, i, al litoral, el de les Cascades, el del Port Olímpic, el de la Nova Icària i el del Poblenou. Aquests darrers quatre parcs ens permeten passejar pel costat del mar, ja sigui a peu o en bicicleta, sense deixar els espais enjardinats.
El Parc de les Cascades
Aquest parc, que encapçala el nostre recorregut, és un passeig obert, una porta d'entrada a la Vila Olímpica i un lloc de pas que ens porta cap a les platges -la més propera, en aquest punt, és la de la Barceloneta- en mig d'una densa vegetació típicament mediterrània.
El nom d'aquest parc prové de la cascada que cau des d'un estany, on destaca el conjunt d'escultures El poder de la paraula, d'Auke de Vries i, gairebé a punt de passar al proper parc, una mena de gran màscara que ens mira des del cel. Es tracta de David i Goliat, d'Antoni Llena. Unes quantes passes -o pedalades- més i arribem a la plaça dels Voluntaris. A l'altre costat ens espera el següent parc del recorregut.
El Parc del Port Olímpic
Situat al davant del Port Olímpic, aquest espai verd avança cap al mar en una gran corba que ofereix àmplies perspectives del passeig marítim. La plaça dels Voluntaris, els pals on van onejar les banderes dels països que van participar en els Jocs Olímpics de Barcelona'92 i una escultura de Cobi, la mascota dels jocs, recorden en diferents punts del parc aquest gran esdeveniment esportiu.
A l'inici de les fileres de pals de bandera hi ha Marc, una escultura plena de color que l'autor, el pintor Robert Llimós, va dedicar a la memòria del seu fill Marc, mort en accident de cotxe.
En un dels costats del passeig, una gran pèrgola esdevé zona de descans, amb bancs, jocs infantils i testos de terracota on llueixen plantes molt ornamentals. A l'altre costat, mirant cap al mar, hi trobem un extens parterre ple d'arbres, arbustos i palmeres que, a mesura que avança, es va eixamplant generosament per donar pas a un gran espai semicircular amb camins, placetes, àmplies extensions de gespa i un llarguíssim i sinuós banc fet amb trencadís. A final del parc, un cop creuat el carrer de l'Arquitecte Sert, arribem al tercer parc del recorregut.
El litoral parc a parc
Els Jocs Olímpics de Barcelona'92 van representar una de les renovacions urbanístiques més importants de la ciutat. Al front marítim s'hi van crear cinc nous parcs: el de Carles I, dins la nova trama urbana, i, al litoral, el de les Cascades, el del Port Olímpic, el de la Nova Icària i el del Poblenou.