El BIST crearà un nou centre de recerca i innovació en medicina de precisió (BiomedBIST), on reunirà grups de recerca que treballen en l’àmbit de la biomedicina.
El Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) és un institut de recerca multidisciplinària basat en les capacitats i les aspiracions de set centres d’excel·lència catalans: el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) i l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona).
Al Mercat del Peix, el BIST crearà un nou espai de recerca i innovació en medicina de precisió (BiomedBIST), on reunirà grups de recerca –repartits actualment en diferents centres– que treballen en l’àmbit de la biomedicina, per impulsar la col·laboració i una articulació fructífera de diverses disciplines en les fronteres del coneixement. Des d’aquí es treballarà, en estreta col·laboració amb els millors hospitals de Barcelona, per promoure la traducció dels coneixements genòmics, metabòlics i cel·lulars més avançats a la pràctica mèdica.
Els investigadors que treballaran al nou edifici del BIST abordaran el repte global del desenvolupament d’eines per a la medicina de precisió, des de l’estudi profund de patologies de gran impacte, com els superpatògens, el càncer i la metàstasi, i la seva relació amb l’entorn, des d’una visió integradora global de l’individu/pacient, a través de l’ús de la genòmica, la bioinformàtica, la bioenginyeria, la nanotecnologia i altres tècniques experimentals avançades. També treballaran en el disseny i la validació personalitzada d’enfocaments terapèutics innovadors, com ara la biomecànica cel·lular i tissular, la reprogramació de cèl·lules, la nanomedicina, la modulació de la resposta immune i la regeneració de teixits, entre d’altres.
Al nou edifici del Mercat del Peix, l'IBE reunirà el seu personal investigador –repartit actualment en dos centres– en una nova seu més àmplia que permetrà reforçar les seves línies de recerca, les quals són:
- Descobrir vida: Contribuir a conèixer totes les formes de vida que han habitat el planeta, des del primer ancestre comú fins a les espècies actuals, mitjançant una aproximació integrativa combinant dades morfològiques, ecològiques i tècniques de darrera generació en genòmica.
- Desxifrar l'evolució: Comprendre la història evolutiva dels éssers vius i identificar els processos evolutius i ecològics que els han modelat per millorar el futur de la vida al planeta.
- Conservar la biodiversitat: Frenar la pèrdua massiva de biodiversitat amb recerca interdisciplinària de frontera als camps de la genòmica, l’ecologia i els sistemes complexos.
A la nova seu, l'IBE continuarà treballant per contribuir a tenir una societat informada i amb capacitat crítica i compromesa davant els reptes globals, com ara la pèrdua massiva de biodiversitat, el canvi climàtic i l’emergència de les pandèmies.
Al Mercat del Peix, la UPF ubicarà el seu Centre de Recerca i Innovació per al Benestar Planetari, on investigadors propis i convidats desenvoluparan projectes de col·laboració interdisciplinària en els àmbits següents: salut planetària, ciència urbana, intel·ligència artificial, pèrdua de biodiversitat, sistemes complexos i ciència de dades, economia i governança del canvi climàtic i dret i governança globals.
En aquest sentit, la Universitat ha posat en marxa una iniciativa estratègica per posicionar-se com a referència global en la recerca i la innovació entorn del nou concepte de benestar planetari, entès com un objectiu integral del desenvolupament de la humanitat, basat en l'evidència que el benestar humà (en un sentit ampli) és fortament dependent del balanç ambiental i natural del planeta i de la solidesa i la legitimitat de les institucions polítiques, econòmiques, legals i culturals de la societat. La UPF vol donar resposta a aquesta situació amb un treball transversal i interdisciplinari i aportar solucions des dels diferents àmbits de coneixement de la Universitat: des de la salut, la biologia, la política i l’economia fins a les humanitats, les enginyeries, el dret o la comunicació.