Xarxa d'economia social de Barcelona
Objectius
- Promoure, col·laborar, organitzar i participar en projectes i iniciatives de ciutat al voltant de l’economia i l’emprenedoria social per sensibilitzar els agents econòmics.
- Avançar en la posada en valor i la visualització de l’economia social.
- Aportar eines per enfortir i millorar la gestió empresarial de les organitzacions membres de la xarxa.
- Oferir i compartir nous models d’intervenció i metodologies d’inserció sociolaboral a través del treball conjunt per tal d’optimitzar recursos.
- Aportar eines per enfortir i millorar la gestió dels tècnics professionals del sector.
- Sensibilitzar l’empresariat per incorporar polítiques de RSE a les empreses.
- Identificar i difondre bones pràctiques i casos d’èxit en RSE.
Accions realitzades
- Ampliació i millora del Portal de Recursos d'inserció laboral.
- Catàleg de serveis i bones pràctiques i jornada de presentació del catàleg.
- Jornada "Mesura de Govern per la contractació responsable".
- Participació en la recollida de dades i contingut de la Guia de recursos per a l'ocupació: Barcelona Ciutat de treball, de l'Ajuntament de Barcelona.
- Comissió de treball "Apropant-nos a les empreses".
- Comissió de treball "Emprenedoria inclusiva".
- Comissió de treball "Joves amb risc d'exclusió i abandó escolar prematur".
- Comissió de seguiment de la Xarxa d'inserció.
- Comissió mixta de seguiment de la contractació socialment responsable.
- Creació d'una newsletter bimensual de la Xarxa.
- Programa d'Activitats trimestral flexibles i en diferents formats que permeten la transferència i intercanvi de coneixements, metodologies, experiències i bones pràctiques d'inserció sociolaboral.
- Celebració d'un Jornada de balanç de la Xarxa del període 2006-2010 i d'establiment de nous reptes de futur i del pla de treball per a l'any 2011 (18 de març de 2011). Durant la mateixa va tenir lloc la conferència "Responsabilitat social compartida: un model de futur?" a càrrec de la Sra. Nadia Benqué i es va fer un reconeixement públic a les empreses inclusives de la ciutat.
- Participació en la recollida de dades i en l'elaboració del contingut de la nova edició de la Guia de recursos per a l'ocupació: Barcelona Ciutat de treball, de l'Ajuntament de Barcelona.
- Aprofundiment en el coneixement del Projecte Banc del Temps, que ha permès l'adhesió de la Xarxa al projecte.
- Presentació d'un projecte de la Xarxa al projecte Intermec, Learning from disability.
- Presentació d'un projecte de la Xarxa al programa europeu Progress, de cooperació entre l'administració, l'empresa ordinària i l'empresa social.
- Participació a la Fira de la Discapacitat, la Feria de Discapacidad y Empleo i la Fira d'economia solidària.
- Col·laboracions i contactes amb altres xarxes: Red Euromediterránea de Economía Social (ESMED), Xarxa Musho Multi Stakeholder, Xarxa Local per a la Inclusió Laboral i Social de L’Hospitalet i la Xarxa Nous Usos Socials del Temps.
- Desenvolupament del Programa de clàusules socials per a la inserció laboral de col·lectius amb risc d’exclusió amb un 100% cobertura sobre les ofertes rebudes,
- Participació en el projecte “Tecnologia per a tothom” a la II Jornada de Tecnologia per a Tothom.
- Suport i participació en la jornada sobre reptes en la inserció laboral de les persones trans.
- Suport i participació en la jornada sobre immigració, formació i inserció laboral.
- Formació i transferència de metodologies: accions formatives per a professionals de la XESB en l’àmbit de la inserció laboral i per a dirigents d’organitzacions de la XESB en l’àmbit de la gestió empresarial.
- Visites per compartir models d’empreses socials i emprenedors socials.
- Organització de la III Fira Solidària de Nadal d’Economia Social.
- Suport i participació en la Jornada d’emprenedoria social i innovació amb l’Oficina de Promoció Econòmica del districte de l’Eixample.
- Transferència de coneixement amb les universitats i organització de la jornada titulada “Nous reptes ciutadans: economia social i comunitat universitària, col·laboracions i sinergies”.
- Impuls de la RSC a la ciutat. Participació en la IV Setmana de la RSC a Catalunya.
- Desenvolupament del projecte “Sistema d’Informació per avaluar l’impacte dels serveis d’inserció laboral en les persones amb discapacitat i/o trastorn de salut mental”.
- Projecte de creació d’una eina informàtica que mostri els productes i serveis que ofereixen les empreses socials.
- Visualització de l’economia social i del treball realitzat per les organitzacions de la XESB: fulletó de la XESB, vídeo “L’emprenedoria social a Barcelona” i vídeo promocional de la XESB, publicació de documents de la Xarxa (Quadern d’emprenedoria social), participació en fires i congressos i elaboració de monogràfics en relació a l’Economia Social i l’emprenedoria social.
Pla de treball 2015
- Presentar una eina per a empreses socials que permeti donar visibilitat als seus productes i serveis, alhora que les ajudi a augmentar el seu impacte social.
- Coorganitzar amb l’Àrea de Drets Socials, la IV Fira d’Economia Social en el marc de la campanya de Nadal de l’Ajuntament.
- Fer present l’economia i l’emprenedoria social en el context de la fira Biz Barcelona.
- Portar a terme activitats de formació en gestió empresarial per a empreses socials.
- Detectar i promoure oportunitats de col·laboració amb els districtes de la ciutat en relació a les iniciatives d’economia social.
- Publicar materials de difusió i coneixement (monogràfics, fulls informatius, documents...).
- Visitar diverses empreses d’economia social per transferència de models.
- Participar en fires, congressos, jornades, grups de treball, fòrums... d’economia social i d’emprenedoria social.
- Participar en el programa de clàusules socials com a agent intermediari facilitador de candidatures pel compliment de la clàusula de contractació d’un 5% de persones en risc d’exclusió per part de les empreses adjudicatàries.
- Portar a terme activitats de formació en orientació professional i recerca de feina per a tècnics professionals del sector.
- Realitzar projectes monogràfics amb relació a col·lectius específics per afavorir la seva inserció sociolaboral.
- Desplegar i executar els reptes resultants de la jornada Tecnologia per a Tothom per avançar en les estratègies d’inserció sociolaboral de col·lectius en risc d’exclusió i persones amb discapacitat i/o trastorn de salut mental, a través de solucions tecnològiques.
- Col·laborar amb el Charter de la Diversitat a Catalunya per tal de posar en contacte les empreses socials amb les del Charter que practiquen la RSC i ampliar així el seu mercat i els seus negocis.
- Participar en la VI Setmana de la RSC a Catalunya.
- Col·laborar amb les actuacions de la xarxa NUST.
- Portar a terme activitats de formació en RSC per a empreses.
Vídeo de presentació de la XESB (2015)
Jornada de balanç de la Xarxa del període 2006-2010 i nous reptes de futur
La Xarxa d'inserció sociolaboral va celebrar el dia 18 de març a l'edifici Mediatic la seva jornada anual, on es va fer balanç de les activitats realitzades durant el 2010 i es van plantejar les línies estratègiques i el pla de treball de 2011.
[+] veure més informació de la jornada
Durant l'acte es va comptar amb la participació de la Sra. Nadia Benqué, consultora en RSC, que va realitzar una conferència en relació a la responsabilitat social compartida; i una taula debat en la que van participar diverses entitats de la xarxa i en la que es van plantejar els nous reptes i models de futur en relació a la inserció sociolaboral de col·lectius amb especial vulnerabilitat.
Entre d'altres activitats també es va fer un reconeixement públic a empreses amb bones pràctiques en contractació de col·lectius vulnerables.
Conferència "Responsabilitat social compartida: un model de futur?".