
"Sota les capes de Miró" o els secrets d'una obra d'art, al descobert
La Fundació Joan Miró dedica una exposició i un documental a una recerca científica sobre una creació plàstica.
Què ens pot explicar la ciència sobre un quadre, més enllà del que podem veure a primer cop d'ull? Una pila de coses, com podreu veure en l'exposició i el documental dedicats a mostrar al públic el resultat d'aplicar tècniques de recerca a una peça artística. Fins al 29 de juny, a la Fundació Joan Miró, veniu a descobrir què hi ha "Sota les capes de Miró".
Tant la mostra com el documental que parla sobre el procés de recerca neixen a partir de les tasques encarregades a propòsit de Pintura, una obra de Joan Miró datada cap a l'any 1925.
L'obra forma part de la Col·lecció de la Fundació i havia estat regalada pel mateix Miró al seu amic i galerista Joan Prats. L'anàlisi de la pintura va ser encarregada al Departament de Conservació Preventiva i Restauració del centre, amb la col·laboració del CRBMC i de la Universidad Pablo de Olavide de Sevilla.
Es van fer servir tècniques no invasives per examinar el quadre a fons i per poder conèixer amb detall quins tipus de pigments i aglutinants s'havien fet servir en la creació de l’obra. Imatges radiogràfiques, fotografies infrarroges, imatges hiperespectrals... Totes aquestes tècniques i algunes més han revelat detalls desconeguts fins ara del quadre.
Ja l'any 1978, quan va passar a mans de la Fundació, un informe va constatar el mal estat de conservació del quadre i el fet que, sota la pintura, apareixia un retrat anterior no identificat.
L'estudi ha permés establir que Miró va fer servir com a base de l'obra un llenç pintat per un altre artista que, sembla, era un retrat de la seva mare, el mateix que es pot veure en aquesta fotografia de Daniel Frasnay en la qual apareix el pintor. Miró va reutilitzar en diferents moments pintures considerades "acadèmiques" d'altres autors per tal de pintar a sobre, moltes vegades deixant un fragment de l'original al descobert, en una mena de crítica a l'art convencional.
El documental El secret de Miró, dirigit per Lluís Jené, acompanya la mostra. Explora les causes que van dur Miró a fer servir aquell retrat per pintar-hi a sobre, ocultant la imatge de la mare. El documental es pot veure pels canals que estableix la Fundació i també a la plataforma CaixaForum+.
Si voleu descobrir la història d'un quadre, veniu a veure "Sota les capes de Miró" i El secret de Miró, però abans consulteu al web de la Fundació Joan Miró la informació sobre la mostra.