Recuperades més de 470 obres d’art pertanyents al llegat artístic de Julio Muñoz Ramonet
Les peces s’han requisat en una operació de la Guàrdia Civil i majoritàriament coincideixen amb el llistat d’obres reclamades per la Fundació Muñoz Ramonet
Aquest divendres, 2 d’octubre, s’han presentat novetats molt rellevants pel que fa a la important col·lecció d’art que l’empresari Julio Muñoz Ramonet va llegar a la ciutat de Barcelona als anys noranta del segle passat. Segons s’ha informat avui, la Guàrdia Civil ha intervingut prop de 470 obres d’aquesta col·lecció, un fet que suposa un pas endavant important en el compliment de la voluntat testamentària de Muñoz Ramonet, després de 25 anys de litigis amb els seus familiars
N’han donat els detalls el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament, Joan Subirats; el tinent del grup de Patrimoni Històric de la UCO de la Guàrdia Civil, Juan José Águila, i l’advocat Marc Molins, representant de la Fundació Julio Muñoz Ramonet en el procediment judicial actualment en marxa.
Gairebé mig miler d’obres d’un gran valor
La Unitat Central Operativa (UCO) de Patrimoni Històric de la Guàrdia Civil va requisar el mes de març passat més de 470 obres d’art i documentació, en una acció coordinada i dirigida pel Jutjat d’Instrucció número 29 de Barcelona, que instrueix la causa penal interposada l’any 2014 per la Fundació Julio Muñoz Ramonet contra les filles de l’empresari.
Tot i que les feines de peritatge encara s’estan duent a terme, en un primer inventari s’ha pogut constatar que una bona part de les obres recuperades coincideixen amb el llistat de les obres d’art reclamades per la fundació i que formen part de la prestigiosa col·lecció d’art Bosch i Catarineu.
El conjunt de pintures i dibuixos és el més nombrós i inclou obres realitzades en diverses tècniques, suports, períodes i escoles. Són, concretament, 17 compartiments de retaules dels segles XIV-XVI, 53 pintures dels segles XVI al XVIII, 93 pintures del XIX i 213 pintures del segle XX. Entre les obres s’han pogut identificar peces que pertanyen a la col·lecció Bosch i Catarineu, i de les quals cal destacar-ne diverses de Marià Fortuny i d’Eugenio Lucas, taules gòtiques del XV i del XVI, pintura del segle XIX estrangera com Winterhalter o Morgan, pintura de l’escola espanyola del segle XVII i XVIII i pintura catalana del segle XIX i XX.
No obstant això, aquest és un primer pas, ja que encara falta una àmplia sèrie d’obres per localitzar, paradoxalment les més valuoses i importants entre les reclamades. Aquesta absència la componen prop de 50 pintures i dibuixos, 7 escultures, 173 miniatures i 13 ivoris.
Més de dues dècades de litigi
La Fundació Julio Muñoz Ramonet treballa des de l'any 1995 pel compliment de les voluntats expressades en el testament de l’empresari. L‘Ajuntament de Barcelona es va assabentar, quatre anys més tard de la seva mort, que era el legatari d'una part de la seva herència. Tant les filles com els marmessors del testament van silenciar i ocultar a l’Ajuntament aquest fet, i confiaven que el pas del temps faria irreivindicables els drets que aquest document disposava.
En l’origen de la col·lecció de Julio Muñoz Ramonet es troba la prestigiosa col·lecció de Ròmul Bosch i Catarineu, adquirida en formar part del patrimoni del consorci d’empreses UIASA, de la qual l’any 1950 va esdevenir propietari. A aquesta col·lecció inicial es van incorporar posteriorment les obres que va anar adquirint durant la seva vida, i que va constituir la que actualment es coneix com la “Col·lecció Muñoz Ramonet”, d'un gran valor artístic i cultural, amb nombroses pintures de reconeguts autors i retaulística gòtica.
L’obstrucció continuada per part de les filles de l’empresari perquè les últimes voluntats del seu pare es fessin realitat va obligar la Fundació Julio Muñoz Ramonet a interposar diverses demandes civils que, el 10 d’abril de 2013, van culminar amb el lliurament de claus dels immobles situats al carrers de Muntaner i de l’Avenir. En la primera presa de possessió d’aquests immobles ja es va constatar que les obres d’art més característiques i importants de la col·lecció no hi eren. Les querellades van fer desaparèixer dels immobles tant les obres d’art com els inventaris de la Col·lecció Muñoz Ramonet, fet que obliga la Fundació Julio Muñoz Ramonet a interposar, l’any 2014, una querella que va assumir Jutjat d’Instrucció número 29 de Barcelona, que des de llavors instrueix el cas.
Es pot consultar més informació sobre les vicissituds del llegat de Julio Muñoz Ramonet aquí.