Tornar

Tots dos artistes retratats els anys 30 en un cafè de París per Pierre Matisse

Mirades creuades entre Miró i Matisse

La Fundació Joan Miró inaugura el 25 d'octubre una mostra en combinació amb el Musée Matisse de Niça.

Moltíssims aspectes diferencien la personalitat i l'obra dels artistes Joan Miró i Henry Matisse, dos creadors que, de fet, ni tan sols pertanyien a la mateixa generació, però també hi ha molts punts que els connecten. Els voleu conèixer? Us els mostren en l'exposició "MiróMatisse: més enllà de les imatges" (a la imatge, Joan Miró i Henri Matisse al cafè Les Deux Magots de París, cap al 1936. Fotografia: Pierre Matisse, VEGAP, Barcelona, 2024), que es pot veure a la Fundació Miró de Barcelona entre el 25 d'octubre i el 23 de febrer.

Com a comissari de la mostra, Rémi Labrusse, un historiador de l'art autor d'una pila de llibres i estudis. Ell s'ha dedicat a examinar els requisits determinants i les contradiccions de l'art occidental de maneres diverses, analitzant arts alternatives com les orientals o bé estudiant obres fonamentals del segle XX, entre les quals moltes de Joan Miró i de Henry Matisse. D'aquí que la direcció conjunta de l'exposició recaigui tant en Aymeric Jeudy, director en funcions del Musée Matisse de Niça (on es va veure la mostra entre el 28 de juny i el 29 de setembre), com en Marko Daniel, director de la Fundació Miró.

La mostra ens deixa clar els vincles entre els artistes i les seves obres, però també ens recorda que no van tenir una relació especialment íntima, que eren de generacions diferents (es portaven 23 anys) i que, si un vivia fonamentalment a la Costa Blava, l'altre tenia Catalunya com a centre. Això sí, tots dos s'escrivien postals i es veien de tant en tant a París... a iniciativa de Pierre Matisse, galerista que va introduir Miró als EUA, que era fill de Henry Matisse i que va ser autor de la fotografia que veieu aquí i que retrata els artistes.

Pierre Matisse, però també molts altres personatges de l'època van teixir una xarxa humana que relacionava tots dos autors, que potser participen de moviments diferents (el surrealisme amb què s'identifica Miró i el fauvisme de Matisse), però que compartien moltes coses en la seva visió de l'art. Si l'un (Matisse) buscava un nou inici i parlava críticament sobre les imatges al·ludint a l'estètica decorativa, l'altre (Miró) trobava la manera d'"assassinar" la pintura. Potser les maneres que Miró i Matisse tenien de considerar les imatges són dues cares d'un mateix aspecte, d'aquí la segona part del títol de la mostra: "més enllà de les imatges".

Tots dos, per tant, són artistes que treballen en una visió crítica de la representació plàstica occidental i que la transformen fent servir, en dibuixos i pintures, una visió àmplia i oberta.

Com va conèixer cadascun d’ells les obres de l'altre? Quines van ser les persones que els mantenien en contacte? Us ho expliquen en una mostra que posa l'accent en les mirades creuades projectades en les obres d'uns creadors amb molts més punts en comú dels que us podíeu pensar, que coneixien la producció mútua i que, d'alguna manera, van protagonitzar un joc d'influències de caràcter bidireccional.

Un últim apartat de la mostra ens parla de llibres il·lustrats i de grans composicions murals, entre altres formes de fer front a la creació que tots dos genis van compartir.

Si voleu descobrir la relació entre dos grans noms de les arts plàstiques del segle XX, veniu a la Fundació Joan Miró a veure l'exposició "MiróMatisse: més enllà de les imatges", però abans consulteu al web tota la informació sobre la mostra.

Data de publicació: Dijous, 24 Octubre 2024
  • Comparteix