"Accident": discapacitat i actitud punk a l'Espai 13
Ja n'hi ha prou d'infantilitzar les persones que conviuen amb una discapacitat. Ens ho adverteix l'artista Helena Vinent a la Fundació Joan Miró.
La coneixen bé a l'Hangar, a Homesession, al Santa Mònica, a La Escocesa i a Fabra i Coats, entre altres molts espais de la ciutat que tenen a veure amb la creació contemporània. A tots aquests llocs s'han pogut veure les propostes d'Helena Vinent, moltes amb un discurs crip-queer, una denominació que ve dels mots anglesos ("cripple" i "queer" "esguerrat o esguerrada" i "rar o rara", en sentit literal) i dels quals l'artista fa una apropiació política. Veniu a veure Accident a l'Espai 13 de la Fundació Miró entre el 31 d'octubre i el 19 de gener i coneixereu una artista amb actitud punk.
L'obra d'Helena Vinent, nascuda a Barcelona el 1988, té molt a veure amb el fet que sigui una persona sorda. Ella s'apropia del mot "disca" com a alternativa triada per ella mateixa als mots "discapacitat" i "discapacitada" i arremet contra el que considera una actitud paternalista i capacitista (actitud que considera que la "normalitat" és viure sense cap limitació de les capacitats) envers les persones que conviuen amb discapacitats.
Com imaginar altres maneres d'entendre i habitar el món i donar-les a conèixer entre els qui viuen en un entorn que infantilitza les persones amb discapacitats? Com fer entendre que les persones "disca", com diu l'artista, no són éssers submisos, innocents, inofensius i asexuats? Per aconseguir-ho, Helena Vinent s'ha inspirat en... les bandes de punk!
Aquí coneixereu una banda de "discas" que subvertirà la visió capacitista de l'art i la vida que ens acompanya, de vegades sense saber-ho. Veniu i us faran evident la distància entre l'accessibilitat i el desig de gaudir. Murs, escales, coreografies inesperades, ascensors que li donen la volta a aquelles guies audiodescriptives per a persones cegues que heu vist a tants museus... I si cedim privilegis com a forma de ser més solidaris i solidàries?
La mostra reivindica els cossos considerats discapacitats com a cossos accidentats, d'aquí el títol d'una mostra l'autora de la qual ens presenta un seguit de cossos tolits, incomplets, vibrants, fragmentats i rars. Per a l'autora, les persones que conviuen amb discapacitats "som un accident pel sistema, un succés no desitjat, una cosa catastròfica i inesperada que fa remoure la normalitat”.
L'exposició de l'Espai 13 forma part del cicle Ens acompanyarem quan es faci fosc, comissariat per la comissària i crítica Irina Mutt, que proposa quatre exposicions individuals en cadascuna de les quals un o una artista diferent aporta una mirada pròpia i particular sobre la manera que té de ser al món i de gestionar els espais.
Si voleu veure una exposició i, a la vegada, viure una experiència que canvia la idea que teníeu sobre l'accés a un museu, no us perdeu Accident, però abans consulteu tota la informació al respecte al web de la Fundació Joan Miró.