
El MEAM exposa una selecció d’obres de Roberto Ferri, ‘el nou Caravaggio’
El pintor italià actualitza i transgredeix l’estil barroc per la temàtica eròtica, l’hiperrealisme i la profusió del clarobscur.
El Museu Europeu d’Art Modern (MEAM) acull entre les seves exposicions temporals Introspettiva, una selecció d’obres del pintor italià Roberto Ferri (Tàrent, 1978), considerat el Caravaggio –o el nou Giorgio de Chirico– dels nostres dies pel seu estil fortament influït pel barroc, l’art neoclàssic i els artistes prerafaelites. L’hiperrealisme fotogràfic del seu pinzell tan aviat li ha merescut encàrrecs d’art sacre –ha pintat, per exemple, escenes del Via Crucis per a la catedral siciliana de Noto i ha retratat el Papa Francesc– com li ha servit perquè els seus llenços apareguin a pel·lícules de cinema i sèries televisives, com The man who sold his skin o Gomorra.
La mostra del MEAM comprèn 46 obres –trenta pintures i setze il·lustracions– en què Ferri reprodueix amb una tècnica minuciosa l’anatomia d’uns personatges heroics i triomfants que transiten entre la llum i l’ombra. El 2018, l’artista va ser objecte d’una exposició monogràfica a Milà i Palerm titulada, precisament, Oscura Luce.
La pintura de Ferri es capbussa en el romanticisme, l’academicisme i el simbolisme amb un discurs cru, provocador i carregat d’un erotisme dramàtic i captivador. El seu estil, d’un “anacronisme radical”, li ha valgut crítiques entusiastes, en què ha estat qualificat com un “academicista apassionat” o un “Salvador Dalí carnal”. Certament, l’artista explora el nu amb elements onírics que aborden els somnis, l’espiritualitat i la mitologia, però també allò que és profà. Per tot plegat, la seva obra és considerada atrevida i inquietant, amb escenes d’una gran passió, bellesa i sensibilitat formals, però que reflecteixen una tensió subjacent entre l’antigor i la modernitat, i entre l’academicisme –de William-Adolphe Bouguereau, per exemple– i el surrealisme més transgressor.
Introspettiva es podrà visitar al MEAM fins al 3 d’octubre. El preu de l’entrada general és de 9 euros i el de la reduïda, de 7. Ambdues donen també peu a visitar l’exposició temporal ModPortrait 2020 fins al 5 de setembre i la col·lecció permanent. Les podeu adquirir a les taquilles del Museu o directament en aquest enllaç.