Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.

En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.

Back

Deu raons per visitar la Casa Bloc

01/04/2025 - 08:00 h

Ajuntament de Barcelona

Encara no coneixeu aquest edifici, una obra mestra del racionalisme català? Visitar-lo és senzill, interessant i revelador.

La Casa Bloc (a la imatge. Fotografia: Lourdes Jansana) es va construir els anys trenta el segle passat com a habitatges de qualitat i amb condicions higièniques modernes per als treballadors i treballadores. Un pis de l’immoble, l’Habitatge 1/11, es pot veure avui, com aturat en el temps, tal com era quan es va inaugurar els anys trenta del segle passat. Per què visitar un pis de l’any de la picor, us preguntareu?

Per descobrir el GATCPAC, un col·lectiu d’arquitectes catalans molt lligats amb els corrents arquitectònics dels anys trenta del segle XX. Els arquitectes que en formaven part practicaven un estil racionalista i van construir molts edificis en un estil modern per aquell temps (parlem de la Segona República Espanyola). 

Per començar una exploració arquitectònica que us porti a veure molts més edificis racionalistes de la ciutat, entre els quals el que acull la Fundació Joan Miró de Barcelona, la Casa López del carrer de Muntaner o la Casa Rodríguez Arias, a la Via Augusta.

Per justícia social, ja que aquests habitatges estaven pensats per estar al servei dels obrers. Net i funcional, aquell estil d’avantguarda tenia en compte els necessitats dels qui havien de fer servir les construccions, en el cas de la Casa Bloc, una població treballadora de Sant Andreu especialment vulnerable que, per fi, podria viure en condicions. Els noms dels arquitectes que van imaginar aquesta meravella? Josep Lluís Sert, Josep Torres Clavé i Joan Baptista Subirana.

Per marejar-vos una mica mirant una fotografia des de l’aire i resseguint les corbes que l’edifici suggereix, entre jardins, perquè l’immoble té la forma, des de dalt, d’una lletra “S” gegantina que forma places i espais ajardinats. 

Per reviure la història i rememorar el moment en què el president de la Generalitat, Francesc Macià, i l’alcalde Barcelona, Jaume Aiguader, van col·locar la primera pedra del conjunt d’habitatges el 12 de març de 1933. 

Per imaginar una Barcelona racionalista. Macià estava tan implicat en l’arquitectura racionalista que, si no s’hagués declarat la Guerra Civil Espanyola, a Barcelona s’hauria executat un “Pla Macià” elaborat pels arquitectes del GATCPAC, el mateix Le Corbusier i Pierre Jeanneret, que hauria transformat la ciutat.

Per fer el tafaner una estona i endinsar-vos en la vida d’una família obrera d’altres temps. Imagineu que sou treballadors acostumats a viure en condicions deficients i us donen un dels més de dos-cents pisos de l’immoble. Avui estan ocupats per veïns i veïnes com vosaltres, però un d’ells, l’Habitatge 1/11, s’ha museïtzat i és l’espai que es visita. Entreu-hi i veureu que tot és funcional, però pràctic i ben dissenyat: les portes plegables, la cuina econòmica, els paviments hidràulics originals, el safareig amb dutxa, separat del lavabo… 

Per descobrir una “Iconic House”, perquè la Casa Bloc forma part de la xarxa internacional Iconic Houses, en la qual s’apleguen cases singulars i cases-museu obertes al públic.

Per veure mobles d’època, ja que durant la visita a la casa trobareu alguns mobles originals que formaven part dels equipaments dels pisos i que són tan funcionals i moderns com la resta del pis. N’hi haurà més als fons d’Arts decoratives de la plaça de les Glòries?

Per fer boca abans d’una nova visita al DHub, perquè l’Habitatge 1/11 ha estat restaurat i museïtzat per aquesta institució barcelonina de la plaça de les Glòries on podreu veure grans exposicions que no us hauríeu de perdre.

La visita es pot fer els dissabtes a les 11 h, tret dels mesos de juliol i agost. Dura una hora i mitja, té un cost de 5 € per persona i l’entrada s’ha de comprar prèviament per internet.