Passejada per la Barcelona cervantina
17/03/2025 - 08:00 h
Un itinerari lliure per la capital catalana segueix les empremtes del Quixot i l'autor que el va escriure.
Els dies 18 i 19 de març, Barcelona ha estat la capital literària de tot l’estat, ja que s’ha celebrat a la ciutat la III Trobada Internacional de la Xarxa de Ciutats Cervantines. Aprofitant aquesta trobada de ciutats i d’experts en Cervantes, us proposem recuperar una de les rutes del Mapa Literari de Barcelona, concretament la ruta número 10 que us portarà a buscar els rastres de Don Quixot a Barcelona. De franc i quan vosaltres vulgueu.
La III Trobada Internacional de la Xarxa de Ciutats Cervantines ha aplegat a Barcelona representants de diverses ciutats vinculades a l’autor del Quixot. La cita es va obrir el 18 de març al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, amb la presència de l’alcalde, Jaume Collboni, el president de la xarxa, José Manuel Lucía Megías, el director de l’Instituto Cervantes, Luis García Montero, i la filòloga Carme Riera, que va impartir una conferència sobre Cervantes i Barcelona. La trobada va continuar l’endemà al MUHBA on es van establir noves línies de col·laboració entre ciutats com Alcalá de Henares, Lisboa, Madrid, Valladolid o Recife.
No hi ha, doncs, millor oportunitat que aquesta per recórrer un cop més els paisatges barcelonins que va visitar Miguel de Cervantes quan va estar a la ciutat i els que va fer recórrer al seu personatge. L’autor devia passar per la ciutat cap al 1610 i ja feia una descripció elogiosa de la ciutat en una de les seves Novelas ejemplares (Las dos doncellas). Es creu que va viure a la casa del passeig de Colom número 2, una casa del segle XV que, com a mínim en la tradició popular, ha passat a ser “la casa de Cervantes“.
No és l’únic espai de la ciutat relacionat amb l’escriptor. A la Biblioteca de Catalunya, en el que en temps va ser la infermeria de l’Antic Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau, trobareu avui la Sala Cervantina de la Biblioteca de Catalunya. Aquí conserven una fabulosa col·lecció dedicada a l’obra de Cervantes que, a principis del segle XX, va donar a la institució el bibliòfil Isidre Bonsoms Sicart. És una de les millors col·leccions cervantines del món.
Continueu caminant per la ciutat i arribeu-vos fins al carrer de Perot lo Lladre. Al·ludeix al bandoler Perot Rocaguinarda, que apareix, amb el nom de Roque Guinart, a les aventures del Quixot.
Sou prop de Portaferrissa, així que no us queda gaire lluny la Catedral de Barcelona. És més que probable que Cervantes la visités i, en concret, aquesta capella del Crist de Lepant, amb una imatge que també va ser a la batalla on l’escriptor va perdre la mobilitat d’una mà. El Crist va ser donat a la Catedral per Juan de Austria en persona l’any de la batalla, el 1571.
L’edifici de l’antiga impremta propietat de Sebastián Cormellas, la primera que va veure funcionar el personatge del Quixot, és encara al carrer del Call i és parada imprescindible en aquesta ruta, que també us durà a l’Ajuntament de Barcelona, on la Sala del Quixot conserva pintures al·lusives a les aventures del personatge, al carrer de Cervantes, que està dedicat a l’autor des del segle XIX, i al Pla de Palau. Aquesta última és la parada més trista de la ruta, ja que aquí, on hi havia la muralla que separava ciutat i platja, el cavaller de la Blanca Luna va vèncer el Quixot, que es comprometria amb ell a deixar estar les aventures i tornar a casa seva.
Si voleu seguir-li el rastre a Cervantes i el Quixot, veniu a fer la ruta Don Quixot a Barcelona, quan vulgueu i al vostre aire, però abans consulteu en aquest enllaç el recorregut complet.