Més de 12.000 persones van participar en la 15a Festa de la Ciència
El passat cap de setmana, d’11 del matí fins al vespre, la rambla del Raval i la plaça de Vázquez Montalbán es van convertir en un autèntic laboratori a l’aire lliure. Durant les dues jornades, més de 12.000 persones van participar en les prop de 200 activitats de la 15a Festa de la Ciència, un esdeveniment impulsat per Barcelona Ciència i Universitats gràcies a la implicació de més de 150 organitzacions relacionades amb el món de la recerca, la tecnologia i la divulgació. Amb aquestes xifres, la tradicional Festa, on la ciutadania entra en contacte directe amb el coneixement científic, va recuperar l’esperit d’abans de la pandèmia de covid-19.
El bon temps assolellat i no excessivament càlid va jugar a favor d’aquesta Festa, la qual va abastar pràcticament tots els temes de la recerca. Enguany, però, foren d’especial rellevància les ciències del mar i la sostenibilitat, ja que la 15a edició de la Festa se celebrà en el marc de quatre efemèrides: el Decenni de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030), l’Any Internacional de la Pesca i l’Aqüicultura Artesanals, l’Any Internacional de les Ciències Bàsiques per al Desenvolupament Sostenible i l’Any Internacional del Vidre.
Per aquest motiu, la Festa va incorporar el nou espai Oceans, que va concentrar activitats de tota mena sobre el medi marí, el seu estudi i la seva conservació. Així mateix, diversos espais, com ara el tradicional La Terra en transformació, l’escenari de debats o les microxerrades van posar el focus en donar a conèixer solucions que trobem gràcies a la ciència per tal de fer front a grans reptes com el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat o l’explotació de recursos. La Festa, a més, s’estengué a altres espais del barri que van compartir el seu patrimoni i coneixement amb la ciutadania. Va ser el cas de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans amb la seva seu a la Casa de la Convalescència de Sant Pau, el Museu Marítim de Barcelona i l’Hort Comunitari del Casal de Gent Gran Josep Trueta.
L’àmplia oferta de propostes gratuïtes i obertes a tothom tingué molt bona acollida entre el públic infantil i familiar, però les persones adultes que van visitar la Festa també van poder gaudir d’activitats adaptades a la seva edat. La Festa de la Ciència d’enguany va comptar amb veïns i veïnes del barri que van aprofitar l’oportunitat de fruir d’un esdeveniment d’aquestes característiques a prop de casa, així com persones assídues a la cita que s’hi van desplaçar expressament. Però la Festa també va comptar amb una bona participació de públic que, de pas pel Raval, es va topar amb les carpes, muntatges i espectacles de l’esdeveniment i va acabar unint-se a les activitats.
Nou model de Festa
La celebració de la Festa de la Ciència al Raval ha posat en marxa el nou model descentralitzat. D’acord amb aquest model, la Festa se celebrarà cada any a un barri diferent de Barcelona, on se cercarà la implicació d’entitats locals per a l’organització de propostes i per engrescar a la participació el veïnat de la zona. El nou model és precisament una de les accions del Pla Barcelona Ciència 2020-2023 per tal d’avançar en l’objectiu 10 d’enfortir les activitats de divulgació i comunicació de la ciència, per generar capacitat crítica, de coneixement i vocació científica en totes les edats.