Graduada la primera promoció d’estudiants d’universitat del programa Prometeus

Avui s’ha celebrat al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona l’acte de graduació de la primera promoció d’estudiants del programa Prometeus que han completat els seus estudis universitaris. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presidit la cerimònia amb què culminen els estudis universitaris 15 joves del Raval que van entrar al programa quan encara estudiaven a l’Institut Milà i Fontanals i a l’Institut Miquel Tarradell. El programa està impulsat pel Pla de Barris amb la col·laboració de Barcelona Ciència i Universitats.

Foto de família de l'acte de graduació d'alumnes Prometeus
08/11/2021 - 20:37 h - Educació i estudis Ajuntament de Barcelona

Prometeus és un programa comunitari que vetlla perquè el conjunt de joves dels instituts públics dels barris amb un índex d’universitaris inferior a la mitjana de ciutat pugui accedir a la institució acadèmica i cursar estudis superiors amb èxit, independentment dels condicionants econòmics i socials. El seu origen remunta al 2016-17, curs en el qual l’Associació Educativa Integral del Raval, El Periódico El Raval i els dos instituts esmentats emprengueren la iniciativa de facilitar l’accés d’estudiants del barri als estudis superiors.

Des de l’inici, s’apunta com un programa d’èxit i és per aquest motiu que el Pla de Barris (2016-2020), en col·laboració amb Barcelona Ciència i Universitats, l’adopta com a propi i el dota de recursos econòmics i humans per consolidar-lo i estendre’l a altres barris de la ciutat amb característiques similars. Per tot plegat, Prometeus és avui un dels programes clau de l’àmbit educatiu, gràcies a una tasca en xarxa per part d’entitats, agents educatius, socials i voluntariat.

L’alcaldessa Ada Colau ha destacat el caràcter públic del programa Prometeus i, sobretot, la funció correctora d’injustícies que desenvolupa. “Les desigualtats socials suposen un obstacle per accedir a la universitat i molt abans, les desigualtats econòmiques expliquen bona part del fracàs escolar a primària i secundària”, ha dit l’alcaldessa, que també ha anunciat la implantació d’aquest programa a tres nous barris: Poble-sec, Turó de la Peira i La Prosperitat. “El nostre objectiu és seguir treballant per reduir les desigualtats socials, acabar amb la segregació escolar, prioritzar les escoles amb complexitat en els barris amb més dificultats, i contribuir així a una cosa ben essencial: que ningú es quedi enrere perquè ho tenia més difícil”, ha dit Colau.

El programa

El programa inclou un equip professional que acompanya l’alumnat i compta amb una dotació econòmica que dona resposta a necessitats puntuals en concepte de transport, reforç acadèmic i material, entre d’altres. Aquest acompanyament personalitzat s’inicia a l’institut i es manté més enllà de la graduació universitària.

Quan finalitzen les Proves d’Accés a la Universitat (PAU), reben suport en el procés de transició cap a la universitat, que inclou la matriculació i la sol·licitud de beques públiques. Al llarg dels anys que duren els seus estudis universitaris, l’alumnat també rep acompanyament amb l’objectiu que pugui acabar-los amb èxit. Així mateix, en l’última fase del programa, l’accés al món laboral, es continua donant suports amb la col·laboració de les universitats i Barcelona Activa entre d’altres.

Aquest curs 2021-22, participen en el programa 159 joves (99 noies i 60 nois) dels barris del Besòs i el Maresme, la Verneda i La Pau, Torre Baró, Ciutat Meridiana i Vallbona, a més del Raval. En total 50 joves més que durant el curs passat, dels quals 16 s’han incorporat aquest curs al Raval i 34 a la resta de barris.

Rol de les Universitats

Prometeus compta amb la participació de la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF). El paper de totes elles en aquest programa és clau. L’augment de joves Prometeus en totes les universitats i el seu èxit educatiu han anat acompanyats d’una implicació cada vegada més intensa i sistemàtica per part de totes elles, manifesta en el nombre creixent de persones, serveis i unitats implicades de cada universitat, així com l’augment de recursos propis destinats específicament a l’alumnat Prometeus, com són una part de les beques salari de la UPF, la UPC i la UAB.

En el període universitari els i les joves Prometeus gaudeixen en tot moment de suport i seguiment tant acadèmic com personal per part de les persones referents del programa, en estreta col·laboració amb les universitats. Alhora, fan pinya, s’acompanyen, comparteixen experiències i participen activament en les xerrades de motivació que es fan regularment als instituts per motivar l’alumnat a seguir estudiant i atreure la seva atenció cap al programa. D’aquesta manera, esdevenen referents al seu barri i en reforcen l’imaginari educatiu com un valor central del programa.

En definitiva, bona part de la fortalesa del Prometeus rau en la implicació de diversos actors que treballen en xarxa per fer-lo possible. Juntament amb el Pla de Barris i Barcelona Ciència i Universitats, són l’AEIRaval, El Periódico El Raval, l’AFEV, els instituts Milà i Fontanals, Miquel Tarradell, Barri Besòs, Bernat Metge, i Pablo R. Picasso, la UB, la UAB, la UPC, i la UPF, els districtes de Ciutat Vella, Sant Martí i de Nou Barris, i el Consorci d’Educació de Barcelona.