Dones i ciència a Barcelona
Amb l'objectiu d’impulsar una Barcelona de ciència i coneixement que superi les desigualtats històriques entre homes i dones, es presenta l'estudi Dones i ciència a Barcelona. Una anàlisi qualitativa dels factors que incideixen en la trajectòria de les investigadores.
El treball té per objectiu fer un diagnòstic que permeti millorar les polítiques municipals en matèria d’igualtat en ciència. El document, per tant, posa el punt de partida d’una estratègia a llarg termini per construir, també des de la Barcelona científica, una ciutat més feminista.
L'estudi s’ha elaborat a través dels relats de persones que hi han col·laborat, per una banda, i la recopilació, categorització i interpretació d’informació per part de l’equip investigador. A través de vuit grups de discussió, han aportat les seves experiències dones de diferents edats, de diverses àrees de coneixement, de diferents tipus de centres d’investigació i dones que es troben en diferents etapes de la seva carrera per tal de recollir la diversitat d’investigadores existent. L’estudi també ha contrastat aquestes aportacions amb dos grups de discussió formats per homes investigadors.
Documents de referència
Presentació de l'estudi
Coincidint amb el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, l’11 de febrer a les 12:30 hores, el Saló de Cent de l’Ajuntament va acollir un acte en el qual es van presentar les conclusions i les recomanacions d’aquest estudi.
L’acte va estar presidit per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i va comptar amb un col·loqui a càrrec de diverses científiques per debatre les conclusions i altres aspectes de l’estudi.
Les participants en aquest debat van ser Eva Anduiza, catedràtica de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona, Alba Cervera, investigadora sènior al Barcelona Supercomputing Center, Carme Junyent, professora titular de Lingüística a la Universitat de Barcelona, i Natàlia Vilor-Tejedor, investigadora postdoctoral en Neurogenètica al Centre de Regulació Genòmica i al Barcelona Beta Brain Research Center, amb moderació de la periodista especialitzada en ciència i salut Núria Jar.
Conclusions
El treball ha permès detectar i analitzar qualitativament factors que incideixen en la trajectòria de les investigadores i les lògiques que caracteritzen el context científic i la seva relació amb els mandats de gènere.
Entre les seves conclusions destaca la incidència de la maternitat en el caràcter ininterromput i a temps complet de la carrera d’una investigadora, la difícil compaginació de les tasques de cura amb la recerca o la detecció d’una cultura acadèmica fortament masculinitzada.
Així mateix, l’estudi conclou que els estereotips de gènere estan molt presents en el context científic i que es posen de manifest en la divisió de les tasques dins dels equips investigadors. Altres aspectes que es destaquen a les conclusions són la manca de referents i exemples per a les joves investigadores en alguns camps, o bé el sistema de xarxa d’aliances i contactes extra-laborals, als quals els costa més d’accedir a les científiques quan aquestes xarxes perpetuen i arrosseguen models de relació masculinitzats.
Recomanacions
De l’estudi en deriva el següent decàleg de recomanacions per orientar futures mesures o polítiques públiques adreçades a pal·liar les inequitats de gènere existents en el teixit científic.