Tres nous equipaments d’innovació en economia blava a Barcelona

Barcelona reafirma el seu lideratge en economia blava amb la inversió de 142 milions d’euros en tres nous equipaments innovadors que contribuiran a la sostenibilitat, la recerca i el desenvolupament tecnològic en el sector marí.

..
09/10/2024 - 10:37 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

La 37a edició de la Copa Amèrica a Barcelona suposarà un nou impuls al paper capdavanter de la ciutat en economia blava, amb una nova inversió estratègica de 142 milions d’euros per impulsar tres equipaments de referència internacional.

Un dels projectes destacats és el centre Barcelona Mar de Ciència (BCN MdC), que promourà la participació ciutadana en la ciència marina i impulsarà la cultura de la sostenibilitat contribuint a la sensibilització ambiental. Aquest equipament neix de la voluntat d’enfortir la relació entre la societat i la recerca oceànica i vol ser un referent en cultura i ciència ciutadana marina. El centre tindrà una superfície construïda d’uns 3.000 m2 i comportarà una inversió de 30 milions d’euros. La previsió és que les obres d’aquest nou equipament comencin el 2026 i estiguin acabades el 2027. El BCN MdC, situat al moll de Marina del Port Olímpic, aprofitarà la seva ubicació per fomentar sinergies entre la recerca i l’economia blava. L’espai comptarà amb  una àgora, exposicions, audiovisuals, experiències immersives, tallers, debats, formació, etc. Serà un servei gratuït de cultura oceànica obert al conjunt de la ciutadania.

D’altra banda, el Parc de Tecnologia Marítima de Barcelona (PTMB), aglutinarà activitats de gran valor en àmbits com la recerca, la formació, el món empresarial i l’emprenedoria, amb l’objectiu de donar resposta als desafiaments globals de l’economia blava. Estarà situat a la Nova Bocana del Port, al passeig Joan de Borbó, i comptarà amb instal·lacions tecnològiques avançades, com una piscina hidrodinàmica, un simulador de navegació i un canal de remolc, entre altres. Les obres d’aquest projecte, que ocuparà una superfície de 15.600 m², començaran l’any vinent i es preveu que finalitzin el 2028, amb una inversió total de 56 milions d’euros.

El tercer centre, el BlueTechPort, serà un hub d’innovació dedicat a l’economia blava, situat al moll de Sant Bertran. Aquest espai, que ja ha començat la seva primera fase operativa, representarà una inversió de 56 milions d’euros. El centre, amb una àrea de 25.000 m², acollirà empreses innovadores, grans corporacions, startups, institucions i entitats internacionals. L’equipament estarà especialitzat en tecnologia marítima i en la promoció de la sostenibilitat, amb programes específics per accelerar el creixement de les empreses emergents.

Barcelona pretén liderar amb aquests projectes la transició cap a una economia més verda i sostenible, on l’explotació dels recursos marins es faci de manera respectuosa amb l’entorn natural. La difusió del coneixement i la sensibilització de la ciutadania permetran generar consciència sobre la importància de la preservació dels nostres mars i oceans i els desafiaments globals als quals ens enfrontem.

Més informació