Presentada la Conferència del Decenni de l’Oceà 2024 que tindrà lloc a Barcelona

Presentació conferència del Decenni de l’Oceà 2024
09/02/2024 - 14:04 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

Barcelona acollirà, del 10 al 12 d’abril, la Conferència del Decenni de l’Oceà del 2024, titulada La ciència que necessitem per a l’oceà que volem, que tindrà lloc al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB). La Conferència, que s’ha presentat aquest matí en una roda de premsa a la Fundació Barcelona Capital Nàutica, marcarà un moment crucial per celebrar els èxits i establir prioritats conjuntes per al futur del Decenni de les Nacions Unides de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030) o Decenni de l’Oceà.

Durant l’esdeveniment de tres dies, es crearà una nova fundació per enfortir la gestió sostenible dels oceans i es mostraran solucions innovadores i transformadores impulsades per la ciència. Amb una assistència esperada de 1.500 actors de la comunitat oceànica i socis, la Conferència servirà com a fòrum global on es reuniran governs, persones referents de diferents àmbits, sectors marítims, universitats, ONG, el sector privat i la societat civil i es fomentaran i impulsaran noves col·laboracions per a un diàleg ric entre ciència, política i societat.

El tinent d’alcaldia d´Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, ha participat aquest divendres en l’acte presentació de l’esdeveniment i ha posat en valor el paper de Barcelona com a “capital científica d’Espanya” i la forta relació de la ciutat amb el mar: “La història de Barcelona sempre ha estat molt lligada a la seva identitat mediterrània, especialment a nivell econòmic i comercial”. Valls ha afegit que “en l’actual situació d’emergència climàtica, no podem passar per alt el paper immensament important de l’aigua: incorporar el mar com a element clau de la resiliència urbana és crucial”.

Durant l’acte de presentació, Julian Barbière, cap de Política Marina i Coordinació Regional de la UNESCO i Coordinador Global del Decenni de l’Oceà, ha donat a conèixer l’estructura i objectius principals de la Conferència. També han intervingut Ignasi Armengol, director general de la Fundació Barcelona Capital Nàutica; Sergi Tudela, director general de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat de Catalunya; i la directora de l’Institut Espanyol d’Oceanografia del CSIC (IEO-CSIC), Maria del Carmen García Martínez.

La Conferència del Decenni de l’Oceà del 2024 s’estructura en quatre sessions temàtiques basades en els 10 Reptes del Decenni de l’Oceà, combinarà sessions plenàries i paral·leles per aprofundir en els resultats del procés ‘Visió 2030’ del Decenni de l’Oceà. Les sessions també oferiran un espai per ressaltar les iniciatives de ciències oceàniques i desenvolupar recomanacions per traçar un rumb per a la conservació dels oceans mitjançant l’intercanvi de coneixements. La Conferència comptarà amb la participació de 40 ponents de renom internacional de diversos àmbits que van des del científic i polític a l’econòmic i social.

Tota una Setmana del Decenni de l’Oceà

La Conferència del Decenni de l’Oceà del 2024 serà la culminació de tota una setmana d’esdeveniments que tindran lloc a Barcelona del 8 al 12 d’abril, quan més de 130 esdeveniments paral·lels complementaran la programació oficial, seran actes tant presencials al CCIB en els tres dies de la Conferència com externs entre els dies 8 i 9 d’abril. Els esdeveniments paral·lels externs, molts dels quals oberts al públic, s’ubicaran en quatre centres principals al voltant de la ciutat amb un fort vincle amb les ciències i solucions oceàniques: Ocean Hub, Sea Hub, Port Hub i City Hub.

Els esdeveniments paral·lels estaran orientats a l’acció i contribuiran de forma tangible als resultats finals de la Conferència del Decenni de l’Oceà de 2024. Proporcionaran fòrums addicionals per al debat, el networking i l’intercanvi de coneixements, en diversos formats, com ara panells de debat, presentacions, tallers interactius o diàlegs, amb l’objectiu de cultivar un entorn dinàmic i inclusiu perquè els assistents aprofundeixin la seva comprensió, col·laborin i contribueixin als objectius del Decenni de l’Oceà.