PlànctON, un projecte divulgatiu sobre un grup d’organismes clau per als ecosistemes marins
A ull nu, no solem veure’ls, però això no els resta importància. Els organismes que componen el plàncton de les aigües marines, la majoria microscòpics, juguen un paper essencial en la cadena tròfica i en l’equilibri ecològic. Si no ho teniu clar, submergiu-vos en el projecte PlànctON: motor de vida al planeta oceà. L’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i l’Escola del Mar de l’Ajuntament de Badalona impulsen aquesta iniciativa, amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, per donar a conèixer al públic infantil i juvenil la importància del plàncton en els mars i els oceans.
Aquestes comunitats, malgrat ser desconegudes per molta gent, són essencials per mantenir la salut de l’oceà i mitigar els efectes del canvi climàtic, ja que són responsables de produir oxigen, absorbir diòxid de carboni i regular el clima del planeta, entre altres funcions. El projecte PlànctON ofereix una gran varietat de materials per als diferents nivells educatius, incloent-hi una web interactiva, maquetes, un vídeo sobre els organismes del plàncton i una guia per identificar-los. A més, també contempla una sèrie d’accions destinades a donar visibilitat a dones científiques pioneres dins els seus camps de recerca, una iniciativa en forma d’exposició que busca contribuir a crear referents pels més joves que els serveixin d’inspiració per a la construcció dels seus futurs professionals i personals.
El projecte PlànctON és una iniciativa visual, amb recursos adaptats per a persones cegues i amb tallers on el públic infantil i juvenil pot dialogar amb la comunitat investigadora sobre personalitats de contes populars i les seves aventures, mentre que el públic adult pot conèixer tots i cadascun dels secrets del plàncton amb lupes i microscopis. Els recursos del projecte també s’estan distribuint a escoles que atenen alumnes de totes les necessitats.
Malgrat que la immensitat dels mars i els oceans és encara força desconeguda, la comunitat científica ha incrementat considerablement el seu coneixement en els darrers anys. I, com sembla que les dades i investigacions no arriben a la població, aquí sorgeix aquesta iniciativa, per tal de fomentar la recerca i el coneixement de les ciències del mar a partir dels éssers vius més petits de l’oceà, tot adreçat als més menuts de casa nostra.