Oberta la convocatòria de la cinquena edició del Premi Europeu de Ciència Hipàtia

Les persones proposades han d’acumular una destacada trajectòria d’excel·lència desenvolupada principalment a Europa.

..
11/07/2024 - 09:00 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

La  cinquena edició del Premi Europeu de Ciència Hipàtia premiarà, amb una dotació de 30.000 euros, una persona que hagi desenvolupat una trajectòria d’excel·lència majoritàriament en un país europeu en el camp de les ciències de la vida i de la salut. Aquesta convocatòria continua el cicle triennal que es va iniciar a la passada edició premiant, en què es va premiar una persona provinent del camp de la ciència i la tecnologia.

El període per presentar candidatures és de l’11 de juliol al 10 de setembre, ambdós inclosos. Les persones proposades han d’acumular una destacada trajectòria d’excel·lència desenvolupada principalment a Europa, amb una forta influència en diversos camps del coneixement i un impacte social positiu. La candidatura l’ha de presentar un membre de l’Academia Europaea o del Consell Assessor Científic de Barcelona.

La persona guanyadora serà convidada a un acte institucional a la ciutat de Barcelona, on pronunciarà una conferència sobre la seva trajectòria, descobriments o altres fites que hagin estat motiu del seu reconeixement.

Sobre el Premi Hipàtia

L’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb l’Academia Europaea (Barcelona Knowledge Hub, AE-BKH), atorga aquest premi amb periodicitat anual amb l’objectiu de contribuir a la visibilitat de la ciència, així com promoure, reforçar i maximitzar en l’àmbit europeu el valor de la recerca de l’excel·lència i del seu impacte sobre la societat.

El premi vol esdevenir un reconeixement a la millor carrera i trajectòria d’una persona en l’àmbit científic i de la investigació desenvolupada al més alt nivell internacional, amb influència sobre diferents camps del coneixement i amb impacte positiu en el benestar de la humanitat.

La denominació del premi com a Hipàtia vol destacar la figura de la filòsofa i científica Hipàtia d’Alexandria (c. 355-415), una dona que va saber conjugar i transmetre tots els camps del saber de la seva època i que, precisament per això, va ser assassinada per les forces de la ignorància i el fanatisme.

El guardó disposa d’una dotació econòmica de 30.000 euros, que es donen en un acte institucional en el qual el guanyador o la guanyadora pronuncia una conferència en relació amb la seva carrera investigadora.

El premi té un cicle triennal i alterna cada any les tres grans àrees del coneixement: ciència i tecnologia, ciències de la vida i de la salut (actualment) i humanitats i ciències socials.

En la primera edició (ciència i tecnologia), el Premi Hipàtia es va atorgar al matemàtic László Lovász; en la segona edició (ciències de la vida i de la salut), a la viròloga Ilaria Capua; i en la tercera edició (humanitats i ciències socials), el guardó el va rebre la filòsofa de la ciència Nancy Cartwright. L’experta en intel·ligència artificial, Nuria Oliver, va ser la darrera guanyadora del quart Premi Hipàtia, dins la categoria de ciència i tecnologia per la seva recerca d’excel·lència en el desenvolupament de nous mètodes i sistemes d’IA per impulsar un impacte social positiu, una trajectòria d’excepcional influència internacional que s’ha traduït en més de 40 patents registrades.

Academia Europaea-Barcelona Knowledge Hub

L’Acadèmia Europaea és una associació internacional no governamental amb més de 5.000 membres, en què s’inclouen més de 80 premis Nobel i que promou la recerca i l’educació en totes les àrees del coneixement. L’Academia Europaea opera a través d’una xarxa de centres de coneixement regionals, d’entre els quals el Barcelona Knowledge Hub abasta les regions mediterrànies i del sud d’Europa. El BKH es va posar en marxa el 2013 i s’ubica actualment a la seu de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. La seva activitat discorre entre cinc línies estratègiques: el foment del diàleg científic interdisciplinari, la participació ciutadana, l’exploració de les sinergies entre ciència i art, la visibilització de l’ecosistema de recerca català en el context internacional, i el reconeixement a l’excel·lència acadèmica, on s’emmarca el Premi Europeu de Ciència Hipàtia.

Notícies relacionades