L'expedició en biodiversitat marina TREC arriba al litoral barceloní

Expedició TREC
05/03/2024 - 11:29 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

L’expedició científica TREC, un projecte europeu que estudia la biodiversitat del seu litoral, arribarà a Barcelona per compartir un programa d’activitats per a tots els públics on descobrir la realitat de les nostres costes segons la recerca científica. Del 16 al 30 de març s’oferiran xerrades, jocs, tallers i visites guiades de tota mena en espais pròxims a les zones marítimes de la ciutat. El programa està organitzat per centres d’investigació com l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), l’European Molecular Biology Laboratory (EMBL), la Fundació Tara Océan, l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDEA) i l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE).

Durant l’expedició, els científics i les científiques viatgen amb els seus equipaments per terra i mar. Gràcies al laboratori mòbil l’EMBL Advanced Mobile Lab, al veler científic de recerca Tara i al suport de més de 70 institucions científiques nacionals d’Europa, el projecte pot explorar i analitzar les espècies de diferents zones i països. A causa d’aquesta mobilitat constant, hi ha molt poques oportunitats de veure tots els equips en un sol lloc. Per sort, gràcies a les visites guiades del programa d’activitats, podràs visitar l’EMBL, el veler de recerca Tara i l’ICM-CSIC, l’únic centre de recerca marina de Barcelona i un dels més importants de la regió mediterrània. 

Per altra banda, també hi haurà propostes com el taller Observant els habitants invisibles de l’oceà; la dinàmica enfocada als infants Plàstic al mar, solucions a terra, i la vetllada Science on Tour, en un ambient distès obert a preguntes amb certes persones de l’expedició.

El projecte TREC

TREC és un projecte europeu que estudia la biodiversitat de les nostres costes. Gràcies a la flota de laboratoris mòbils i del suport de les institucions, les persones científiques que hi treballen han estudiat durant dos anys els ecosistemes costaners i marins des de 120 punts seleccionats al llarg de 21 països. 

Per a explorar la biodiversitat i l’adaptabilitat molecular de les comunitats microbianes, així com d’organismes clau, se centren en els hàbitats costaners, ja que són els més rics en biodiversitat d’espècies i, sovint, també presenten els nivells més alts de contaminació.

 Durant els darrers mesos, l’expedició ha estat immersa en la segona fase on s’executa l’estudi de la costa mediterrània i, després de 8 mesos recorrent l’Atlàntic i el nord d’Europa durant el 2023, arriba a Barcelona.