L'economia del coneixement de Barcelona creix un 38% en quatre anys
Els sectors d’alta intensitat en tecnologia o coneixement de Barcelona augmenten el seu Valor Afegit Brut (VAB) en un 38% en quatre anys, segons l'informe publicat per l’Oficina Municipal de Dades, arribant a representar en conjunt prop de la meitat de l’economia de la ciutat.
L’Oficina Municipal de Dades (OMD) publica, per primera vegada, l’informe “L’Economia del Coneixement a Barcelona, El VAB dels sectors intensius en tecnologia o coneixement 2018-2022“, que confirma el caràcter de Barcelona com una economia del coneixement. L’objectiu d’aquest informe és quantificar, de manera sistemàtica i homologada, el valor afegit brut (VAB) dels sectors intensius en tecnologia o coneixement a la ciutat i visualitzar com avança la transformació del model productiu de Barcelona en la direcció de més coneixement i productivitat.
Dues dades confirmen aquest pes, creixement i dinamisme:
- El conjunt de tots els sectors intensius en tecnologia o coneixement van suposar pràcticament la meitat de l’economia de la ciutat (49,6% del VAB de Barcelona) l’any 2022.
- L’evolució dels sectors d’alta intensitat en tecnologia o coneixement, revela que van augmentar el seu VAB en un 38% de 2018 a 2022.
Unes dades que segons el tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, confirmen l’encert en l’aposta que ha fet Barcelona:
“L’economia del coneixement és un dels principals motors econòmics de Barcelona: recerca, innovació i la tecnologia més punteres aplicades a sectors clau de futur com la biomedicina, les telecomunicacions, la indústria del xip o el sector audiovisual, entre altres”.
Segons Valls, la ciutat compta amb “un extraordinari ecosistema innovador que ho fa possible, emprenedors i mà d’obra qualificada i un govern municipal que lidera i estimula el progrés.” Aquestes dades mostren, també, els fruits dels programes de Barcelona Activa, dels hubs d’innovació com el Parc de Recerca Biomèdica i la futura Ciutadella del Coneixement, de l’impuls de districtes tecnològics com el 22@, o els programes d’atracció i retenció de talent. Un camí que “es veurà reforçat amb el Pla Estratègic de Ciència i Innovació, o els nous fons publicoprivats de capital risc. I que situen Barcelona entre les ciutats capdavanteres europees en innovació”.
La dinàmica dels sectors intensius en tecnologia o coneixement des de 2018 a 2022 revela una notable resiliència
El conjunt de tots els sectors intensius en tecnologia o coneixement a Barcelona l’any 2022 van generar un VAB de 43.104 milions d’euros, pràcticament la meitat del VAB de la ciutat (49,6%). Aquest percentatge, estable al voltant de la meitat de l’economia en tot el període considerat, confirma el caràcter de l’economia de Barcelona com una economia del coneixement. El VAB dels sectors intensius en tecnologia o coneixement a Barcelona l’any 2022 és un 21% superior al de 2018, contràriament al de la resta de l’economia, que només va créixer un 5%. Aquesta dinàmica diferencial confirma la resiliència d’aquests sectors enfront de la crisi de l’any 2020.