L’Ajuntament de Barcelona i el CSIC signen un acord per reforçar la capitalitat científica de Barcelona
La Comissió de Govern ha aprovat el Protocol general d’actuació entre l’Agència Estatal Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), adscrit al Ministeri de Ciència i Innovació, i l’Ajuntament de Barcelona per al desenvolupament d’un nou centre de serveis científics i de recerca del CSIC en l’àmbit de la salut. El protocol ha estat signat avui per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i la Ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant.
L’acord marc de col·laboració entre el CSIC i la ciutat preveu la realització d’un nou projecte constructiu que albergui un centre de serveis científics, així com dos instituts de recerca del CSIC i espais necessaris per als serveis de la Delegació del Govern a Catalunya. Aquest centre s’ubicaria a la parcel·la que el Ministeri de Política Territorial té afectada al carrer Dr. Trueta núm. 20, a tocar del Campus de la Ciutadella, i que actualment alberga un edifici destinat al Parc Mòbil de l’Estat, l’arxiu històric i altres serveis de la Delegació del Govern a Catalunya.
Jaume Colboni ha destacat la importància de l’acord d’avui i d’invertir en educació i recerca. “Posem les bases i fem un pas molt important perquè la Ciutadella del Coneixement avanci i per situar Barcelona com a centre de referència i capital científica de Catalunya i Espanya i del sud d’Europa”. Segons l’alcalde, “la millor inversió que podem fer per a garantir el progrés i la qualitat de vida és en educació i en recerca científica” i ha afegit que “parlar de la capitalitat científica de Barcelona és parlar de crear infraestructures i equipaments de primer nivell i de fomentar el talent, atreure talent i que les investigadores i investigadors treballin en les millors condicions i recursos”.
Amb aquest acord d’avui, el CSIC reforça també la seva aposta i la seva presència en la Ciutadella del Coneixement, el gran projecte científic i urbanístic que està impulsant l’Ajuntament, de la mà d’universitats, centres de recerca i altres administracions, per convertir el parc de la Ciutadella i els seus entorns en un node de coneixement, divulgació, recerca i innovació punter a Europa.
El nou centre
El nou edifici, centrat en l’àmbit de la biociència, suposa la concreció d’una nova peça de la Ciutadella del Coneixement. En concret el nou centre acollirà l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC) i de l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC), ubicats actualment al Campus de l’Hospital Clínic de Barcelona i al Parc Científic de Barcelona, respectivament. Ambdós centres desenvolupen una tasca activa i productiva científica d’excel·lència en àmbits com les neurociències o la biologia. El nou centre podria arribar a reunir més de 300 persones i uns 40 grups de recerca. El nou edifici també tindrà espais necessaris per als serveis de la Delegació del Govern a Catalunya.
Per a la realització del projecte, es preveu una construcció de 12.900 metres quadrats sobre rasant i 4.700 metres quadrats sota rasant. Per a poder tirar-ho endavant, l’acord estableix que el CSIC realitzarà totes aquelles actuacions i gestions patrimonials i urbanístiques necessàries que permetin procedir a la construcció de la nova seu dels seus instituts de recerca. Per la seva part, l’Ajuntament de Barcelona es compromet a dur a terme les actuacions administratives necessàries, com ara la requalificació del terreny o tramitar els permisos urbanístics i de construcció que facin possible la realització del projecte.
La Ciutadella del Coneixement
La Ciutadella del Coneixement és un projecte liderat per l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, els ministeris de Ciència i d’Universitats, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, el Consell Superior d’Investigacions Científiques, la Fundació Pasqual Maragall i el Barcelona Institute of Science and Technology.