L’Ajuntament celebra els quinze anys d’història de Barcelona Ciència
El 2007 fou declarat Any de la Ciència pel Govern d’Espanya. Arran d’aquella commemoració, l’Ajuntament de Barcelona va crear el programa Barcelona Ciència, que significà un punt d’inflexió en la relació de la ciència amb la ciutat. Ara, quinze anys després, el consistori repassa el camí recorregut durant aquest període amb la publicació del llibre Barcelona Ciència, 15 anys de polítiques científiques.
En el marc de la creació del programa Barcelona Ciència es van prendre accions que encara avui dia perduren i actuen com a referents en l’establiment de vincles entre el coneixement científic i la ciutadania. En són exemples la Festa de la Ciència, Escolab, la inauguració de la Biblioteca Sagrada Família, especialitzada en ciències, el cicle trimestral de xerrades Visions de la Ciència a les biblioteques de la ciutat o la constitució de l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona i del Consell Assessor Municipal d’Universitats.
Aquest seguit d’accions pren una nova empenta amb la publicació, el 2018, del primer Pla Barcelona Ciència i la segona versió l’any 2020. Aquest document és el fruit del consens aconseguit entre centres de recerca i tecnològics, empreses del sector, universitats, administracions i la ciutadania per concretar una estratègia conjunta per implementar solucions innovadores que permetin fer front als reptes actuals que impacten especialment en les ciutats, com l’emergència climàtica, l’envelliment o la salut pública.
Amb la publicació del document de 2018, Barcelona es va convertir en la primera ciutat que disposa d’un Pla de Ciència elaborat amb la col·laboració i el consens de la comunitat científica. Així mateix, dels dos Plans se’n desplegarien més accions, com ara la constitució i el Consell Assessor Científic de Barcelona, noves convocatòries d’ajuts a la recerca, la celebració de la Biennal Ciutat i Ciència, que enguany ha arribat a la seva tercera edició, la creació del Premi Europeu de Ciència Hipàtia, dels laboratoris d’innovació urbana i dels projectes urbans vinculats a la ciència, o la creació de la Tinència d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, el 2019, amb què la ciència passa a ocupar un lloc al centre de les polítiques municipals de ciutat.
Així, el llibre és un recull de les accions que l’Ajuntament va iniciar ara ja fa quinze anys, però també mira cap al futur i aprofundeix en les grans línies actuals per continuar connectant la recerca amb les necessitats de la ciutadania, afavorint el teixit científic de la ciutat i la seva àrea d’influència, situant la ciutat com a pol científic nacional i internacional, i conformant una estratègia que faci de la ciència un pilar per a un model de ciutat sostenible on viure millor.