La tercera Biennal Ciutat i Ciència tanca amb una assistència de 12.000 persones
La tercera edició de la Biennal Ciutat i Ciència, celebrada entre Barcelona i Madrid des de dimarts 21 de febrer fins al diumenge 26 de febrer, ha aplegat un total de 12.000 persones assistents (8.500 a Barcelona i 3.500 a Madrid) que han participat en les 120 activitats organitzades entre ambdues ciutats.
A Barcelona, la Biennal ha tingut lloc en vint-i-dos espais diferents del barri del Raval. Entre les activitats més reeixides destaquen les de la Nit de ciència, celebrades dissabte a la nit, a les quals es van acostar prop de 1.500 persones. Les activitats que més públic han atret han estat les que tenien un format que ha anat més enllà del debat, la taula rodona o la conferència, així com les propostes amb hibridació entre disciplines científiques, humanístiques i artístiques, que han desvetllat veritable curiositat i interès entre les persones assistents. Així mateix, en els debats i les conferències la participació de les persones assistents s’ha fet notar molt a través de les seves preguntes, amb un públic adult de totes les edats, i un percentatge bastant alt de joves a totes les activitats.
Les activitats més destacades a Barcelona durant aquesta setmana han estat: Jo CORO: una meditació sònica sobre els límits de la veu, amb Maria Arnal i José Luis de Vicente, que va omplir de gom a gom la Sala Teatre del CCCB; Utopia i esclavatge, d’Eduard Escoffet, que també va fer el ple a la Reial Acadèmica de Medicina de Catalunya; els concerts de música generativa i computacional celebrats a la Capella del MACBA dijous a la tarda-vespre; la commemoració del centenari de la visita d’Albert Einstein a Barcelona; les passejades científiques pel Raval, amb tertúlia final a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona; el debat dedicat a la reproducció assistida celebrat a l’Institut d’Estudis Catalans; els debats sobre salut pública i salut planetària; i la sessió de Ciència i escriptura; i els Vespres de recerca que van tenir lloc a la Residència d’Investigadors CSIC i que van omplir en les seves tres sessions.
Pel que fa a Madrid, hi ha hagut una gran acollida de públic aquest primer any que s’ha celebrat en aquesta ciutat. El Círculo de Bellas Artes s’ha convertit durant aquesta setmana en un punt de referència i convivència entre ciència, art i innovació. Les activitats han reunit durant aquests dies 3.500 persones al Círculo. Concienciarte, la fira científica protagonitzada pels treballs de vint escoles i instituts madrilenys, ha congregat centenars d’alumnes i sorprenents projectes que vinculen la ciència i les arts. A més a més, algunes de les activitats que més interés han despertat entre el públic han estat: les sessions dedicades al cor, que han inclòs la participació d’importants professionals de la cardiologia i l’espectacle musical Método cardiofónico; la conversa El espacio como fuente de sorpresas, protagonitzada per Massimo Turatto (Universitat de Pàdua) i Belén Yu Irureta-Goyena (Escola Politècnica Federal de Lausana); o la taula rodona i el posterior concert de jazz Música contra la pena de muerte, que va comptar amb la participació telemàtica de Keith Lamar des del corredor de la mort en una presó d’Ohio.
Durant sis dies, la Biennal Ciutat i Ciència, que ha comptat amb la participació directa de més de 260 persones, ha reflexionat sobre el fet de viure i ha posat el focus en aquella ciència que observa les relacions de la nostra espècie amb l’entorn natural, humà i digital.
Aposta per la cultura científica
L’organització d’aquesta tercera edició de la Biennal s’ha fet amb la col·laboració del Círculo de Bellas Artes de Madrid i el Ministeri de Ciència a través de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT). A més, la col·laboració entre Madrid i Barcelona per l’organització de la tercera Biennal Ciutat i Ciència és fruit de l’acord de capitalitat cultural i científica de Barcelona i a través d’aquest acord, ha comptat amb el suport financer del Ministeri de Cultura.
La Biennal Ciutat i Ciència és un dels esdeveniments més importants de cultura científica que se celebren a la ciutat de Barcelona, que mostra l’aposta decidida que ha fet l’Ajuntament de Barcelona per la política científica. De fet, és una de les actuacions previstes al Pla Barcelona Ciència 2020-2023 amb l’objectiu d’enfortir les activitats de divulgació i comunicació de la ciència, per generar capacitat crítica, de coneixement i vocació científica en totes les edats.